Fredag delte den tidligere varaordføreren, Anni Skogman, at hun hadde fått brystkreft med sine følgere på Facebook. Dette var noe hun hadde bestemt seg for å gjøre allerede da hun fikk beskjeden fra legen, men hun ventet på et riktig tidspunkt.

Senere samme dagen møtte iTromsø henne hjemme i sitt eget hjem.

Fant kul i feil bryst

Selv om nyheten kom som en overraskelse på mange, så er dette noe hun selv har båret på en stund.

– Jeg fant en kul i høyre bryst og den gikk ikke bort. Jeg tenkte at jeg måtte gå til doktoren for å sjekke. Der fikk jeg beskjed om at alt sikkert var fint, men jeg ble sendt videre til UNN for å være sikker. Jeg er jo frøken utålmodig, så jeg klarte ikke å vente på svar fra UNN, sier Skogman.

Derfor valgte hun å bestille time på en privat klinikk i Oslo.

– Etter mammografien, så kom legen tilbake og sa at han ikke var fornøyd med det ene bildet. Dermed måtte vi ta et bilde til, men jeg forsto lite da de ønsket et bilde av venstre bryst, forteller hun.

VIL HA KONTROLL: Førstkommende mandag har Skogman bestilt time hos frisøren. - Hun skal klippe meg så kort at jeg ikke ser syk ut. Hvis jeg skal ta cellegift, så nekter jeg å plutselig stå med en klase hår i hånda. Det er jeg som skal ha kontrollen, sier hun.

Høyre bryst var i orden. Legen fant derimot kreft i venstre bryst.

– Jeg har aldri kjent noen kuler i venstre bryst. For å gjøre en lang historie kort. Da jeg gikk ut fra klinikken, så visste jeg at jeg hadde kreft, sier hun.

– Vil klare det uten sykemelding

Og turen hjem fra Oslo ble tøff.

– Den turen ble lang. Det skal jeg love deg. Det var nok den dagen jeg bestemte meg for å være åpen om det, sier hun.

Skogman skal opereres 11. mai og prognosene hennes er gode. Foreløpig er det usikkert hvilken behandling hun får etter operasjonen, men hun er fast bestemt på en ting.

– Jeg vil være positiv. I mitt hode har jeg bestemt meg for å klare dette uten sykemelding. Jeg er sikker på at jeg får noen dårlige dager, men dette skal jeg klare, sier hun.

Skogman driver et eget selskap, og er for mange kjent som kommunestyrepolitiker og er gruppeleder for Fremskrittspartiet i Tromsø. Hun har alltid mange jern i ilden, og håper å være på plass i kommunestyret allerede to uker etter operasjonen.

– Jeg har meldt forfall på møter neste uke. Det gjelder min sivile jobb og i kommunen. Jeg har plan om å være tilbake uka etter, men jeg må ta det litt som det kommer. Det vanskeligste for meg er det at jeg ikke vet hvordan formen min er neste fredag, men jeg har tatt det innover meg og innsett at det er slik det er, sier hun.

– Ta mammografi

Selv er Skogman veldig takknemlig for at kulen i brystet ble funnet tidlig.

GODE PROGNOSER: Skogman forteller at kulen som er funnet i brystet er liten, og at prognosene ser gode ut. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Hvis jeg hadde kommet til UNN med rekvisisjon på høyre bryst, så er jeg redd for at kulen i venstre bryst ikke hadde blitt oppdaget.

– Jeg fikk litt kjeft for at jeg aldri hadde tatt mammografi før. Det er noe jeg vil oppfordre alle damer over 40 til å gjøre, ta mammografi. Jeg har vært sløv, sier hun.

Positiv

Og grunnen til at hun velger å være åpen om sykdommen er blant annet for at folk skal forstå hvorfor hun ikke er like tilgjengelig som før.

– Først og fremst, det er ingen skam å få kreft. Jeg vil at folk skal forstå. Jeg er vanligvis tilgjengelig 24 timer i døgnet, men fremover er det ikke sikkert at jeg klarer det. Selv om ikke jeg tar telefonen, så må folk bare fortsette å ringe. Hvis folk lar være, så kommer jeg til å dø, sier hun og ler.

Hun forteller at hun prøver å leve etter noe hennes far lærte henne, nemlig «de største bekymringene du har, er dem du tar på forskudd».

– Jeg må bare ta det som det kommer. Det viktigste er at hver og en reagerer på den måten som er rett for dem. Jeg har bestandig trodd at det som sitter mellom ørene har mye å si for fysikken. Det er ikke noe jeg kan legge bort nå. Jeg vil være positiv, sier hun.