Tromsømannen forklarer situasjonen med at både moren og han selv har vært motstander av overflyttingen til sykehjemmet. Schmidt mener at kommunen har foretatt en tvangsgjennomføring.

Mistrives

– Jeg har i lengre tid sett at min mor mistrives og ikke har annet å gjøre enn å se i veggen. Etter en lengre vurdering, bestemte jeg meg for å ta henne med på tur. Ved hjelp av en rullestol, fikk jeg plassert mor i bilen.

Det skjedde uten av avdelingsledelsen ble varslet. Da de senere forsøkte å kontakte Andreas Schmidt, var det umulig fordi mobiltelefonen hans var tom for strøm.

– Jeg tok mor med på en tur til Malangen i et fantastisk vær. Det jeg ikke visste, var at sykehjemmet hadde alarmert politiet som igangsatte en jakt på meg og bilen.

56-åringen ante imidlertid fred og ingen fare til han på returen ble møtt av en politisperring ved Biltrend på Kaldslett.

Spikermatte

– Til tross for at spikermatte var lagt ut, kom jeg forbi sperringen. Deretter gikk turen oppover Turistveien i Tromsdalen. Og siden den ender i en bom, måtte jeg stoppe, forteller Schmidt.

Enden på visen ble at politiet knuste vinduet på bilen for å komme seg inn. Bortsett fra det, var det – ifølge bileieren – ingen dramatikk.

KNUST: Slik Schmidts Mercedes ut etter at politiet knuste ruta. Foto: Ronald Johansen

Mor vil hjem

På spørsmål om hvorfor Andreas Schmidt ikke stoppet ved politisperringen på E8, sier han:

– Jeg vil bare det beste for min mor. Under oppholdet ved Kroken sykehjem har jeg sett at hun reduseres gradvis. Hun tilkjennegir også at hun vil hjem og at hun mistrives.

– Derfor forsøkte jeg å nå hjem til boligen vår på Mellomveien. Men slik gikk det ikke.

Fylkesmannen

Schmidt sier at han klaget kommunens vedtak om flytting av moren inn til Fylkesmannen. De valgte å opprettholde vedtaket.

– Jeg ønsker ikke at mor skal dø av mistrivsel. Hun er en gammel dame som vil være hjemme hos seg selv. I tillegg til hjemmetjenesten, kan jeg være til hjelp, understreker sønnen.

Etter hendelsen med moren, innførte Kroken sykehjem noen dager med besøksforbud for 56-åringen:

– Nå har vi snakket ut om saken og jeg kan komme og gå når jeg vil. Ledelsen og jeg har en grei dialog og samarbeider godt, sier Andreas Schmidt.

– Måtte alarmere politiet

Enhetsleder Jan Erik Risvik bekrefter at det har vært en episode hvor en beboer og en pårørende var involvert. Ut over det, ønsker han ikke å gå i detalj.

– På et generelt grunnlag vil jeg si at sikkerheten og helsen til en beboer er vårt ansvar. I det ligger også at ingen skal lide overlast.

Risvik understreker at beboere ikke kan hentes ut av en avdeling uten samtykke fra ledelsen. Når det likevel skjer, må omverden involveres – deriblant politiet.

Opprettet sak

Ansvarlig for påtaleenheten ved Tromsø politistasjon, Einar Sparboe Lysnes, sier at det er opprettet en sak på sjåføren av bilen som ble brukt. Siktelsen går på en trafikkforseelse.

– Etterforskningen pågår fortsatt. Derfor kan jeg ikke si noe om utfallet, sier Sparboe Lysnes.

For fort

Anderas Schmidt bekrefter overfor iTromsø at det gikk litt fort unna i svingene da han forsøkte å kjøre fra politiet i Tromsdalen:

– Jeg var ikke klar over fartsgrensen – 30 km/t. Det er nok årsaken til at politiet ser på saken, sier han.

KJØRTE IFRA: Schmidt kjørte fra politiet med moren i bilen. Nå blir han etterforsket for forholdet. Foto: Ronald Johansen