Gro-Helen Tørum, kjent fra TV-serien «Åndenes Makt», omtaler seg som sjaman og er ikke redd for kritiske røster.

–Jeg møter stadig skeptikere. Det synes jeg er spennende, sier Gro-Helen Tørum.

Alt ble enklere etter hun ble med på «Åndenes Makt», der hun har vært med i ti sesonger.

– Det ble en markant endring etter det. Jeg har aldri hatt et ønske om å være på TV og sier stort sett nei til alt jeg blir spurt om, men akkurat det synes jeg er veldig spennende å være med på, sier hun.

– Hvite frakker

Hun erkjenner at hun av og til er i en «virkelighet» som kan virke heftig for mange og henne selv.

– Jeg tenker «nå må noen i hvite frakker komme å hente hu dama her», sier hun på kav trøndersk.

For tre år siden lyttet hun til seg selv og fikk et innfall om å flytte til Italia.

– Jeg solgte hus og seks uker etter jeg fikk «beskjeden» var huset solgt. Åtte uker senere bodde jeg i Italia, der jeg fortsatt bor, sier hun.

– Jeg er sjaman

I en alder av 53 år er hun ikke redd for å kalle seg sjaman.

– Ja, jeg er sjaman. Jeg har alltid følt meg fryktelig annerledes og jeg tror alle mennesker bærer på denne evnen og kan kjenne seg igjen. Jeg tror de fleste mennesker har et høyere potensial enn de tillærte normene samfunnet lærer oss, sier Tørum.

Det er det hun ønsker å lære folk i Tromsø om nå.

– Vi lever så begrenset. Jeg opplever meg selv som en Ferrari med håndbrekket på til tider. Det handler om å gå i dybden i seg selv og jeg vil lære mennesker å utnytte den energien. I korte trekk handler det om å våge å gå utenfor komfortsonen og lære sitt eget språk å kjenne. Å lære seg når hodet snakker og når hjertet snakker og bruke de beskjedene. Det handler om å kvitte seg med gammel energi og jeg vil lære folk noen teknikker til å kontrollere og bruke ny energi i livene sine. Det er for lite selvironi og humor i hverdagen, det må man ha, sier hun.

53-åringen har alltid vært annerledes.

– Jeg har alltid følt meg veldig alene og følt, vist og sagt mye rart. Jeg ble behandlet som annerledes, men heldigvis hadde jeg rause og støttende foreldre. Samfunnet utenfra synes jeg var skummelt fordi jeg viste og så ting. Derfor forsøkte jeg og bli som andre. Det klarte jeg også.

Datteren døde

Men i 1994 forandret alt seg.

– Jeg mistet et barn, som jo er kjempedramatisk, og skjønte jeg var nødt til å åpne meg igjen. Jeg tror ikke man får ting mot seg som er større enn man kan tåle, men man må åpne for den støyten som kommer.

Etter det skjedde «alt» ifølge Tørum. Ekteskapet gikk i stykker i kjølvannet av datteren Victorias død, men i 2003 endret ting seg igjen.

– Jeg ble invitert i lære hos tre norske sjamaner som var utdannet i en tradisjon fra Mellom-Amerika. Det var en heftig periode og det var der jeg lærte det sjamanistiske, sier hun.

Liker Nord-Norge

Hun bodde sitt første år av livet på Finnsnes og sier hun elsker Nord-Norge.

– Det er noe med kulturen og folkeslaget der oppe. Den lettheten og sosiale tilnærmingen de har i Nord-Norge er kanskje ikke ikke-eksisterende i Oslo, men helt annerledes, sier hun.

Nå håper hun å nå flest mulig med foredraget «Sjaman på høye hæler» på fredag, med påfølgende kurs de neste to dagene.

– Jeg skal snakke om det jeg representerer og som mange kjenner seg igjen i. Det er følelsen av at det er noe mye større enn deg selv. Den kunnskapen jeg har er som et kunstverk, det har ingen verdi før det møter en tilskuer/lytter, forteller hun.