Daglig leder på Tromsø Bakeri, Vidar Wiik, kan fortelle at langhelga foran årets 17. mai får konsekvenser både for dem og kundene.

– Det får en viss innvirkning. Det blir mindre kaker i år på grunn av at det er langhelg. Vi har siste produksjonsdag fredag. Kundene kan kjøpe en marsipankake på fredag, og da kan den spises tirsdag, men den vil ikke se like fin ut, sier han og legger til at marsipankaken bør fryses ned og deretter tas opp 16. mai for å unngå at den ikke faller sammen.

Sjokoladekake

Konditor Johnny Friberg Moe hos Tromsø Bakeri forteller at de på grunn av langhelgen før 17. mai derfor har valgt å gå for en tradisjonell sjokoladekake til nasjonaldagen.

– Hvis kundene kjøper den fersk på fredag, kan den fint stå i kjøleskapet til tirsdag. En sjokoladekake holder seg som regel veldig godt. Hadde jeg derimot kjøpt en marsipankake på fredag så ville jeg ha fryst den, sier konditoren og tilføyer:

– Mange vil velge ikke å kjøpe marsipankake, og da er dette et godt alternativ.

– Dessuten er jo 17. mai barnas dag, og da tror vi sjokoladekake vil falle bedre i smak hos dem, legger Vidar Wiik til.

Styr unna disse kakene

Jan Kåre Pedersen hos Pedersens Bakeri & Konditori kan opplyse om at de lager det samme antallet kaker foran 17. mai som før, og at de satser på marsipankaker også i år.

– Jeg regner med det blir mellom 2.000 og 3.000 kaker. Det får ingen konsekvenser at det er røddag dagen før, fordi kakene har såpass god holdbarhet. Det går mest marsipankaker, og de er holdbare i fem–seks dager i kjøledisk. Marsipankaka blir faktisk bedre om den får stå i to-tre dager, sier han og legger til at da får kaka trekke godt og blir mer saftig.

– Men vi har en del spesialkaker, som trøffelkake, pavlova og baileyskaker, som ikke har like god holdbarhet. Da anbefaler vi kundene å styre unna dem til 17. mai, utdyper Pedersen.

Over 6.000 kaker

Christer Veipe, selger hos Bakehuset Nord-Norge, bekrefter at siste hentedato hos dem før nasjonaldagen er lørdag 14. mai.

– Vi har siste åpningsdag lørdagen før, og åpner ikke igjen før onsdag etter 17. mai. Vi har både bestillingskaker og det vi selger ut mot butikk, sier han.

Totalt, med alle avdelingene i konsernet, bakes det mellom 6.000 og 7.000 kaker til 17. mai hos Bakehuset Nord-Norge, ifølge Veipe.

– Vi kjører ut det samme antallet kaker til butikkene som tidligere. Den eneste forskjellen er at de starter salget av kakene tidligere. Det er mer kundene som blir berørt fordi kaka de kjøper ikke blir like god til 17. mai, sier han og viser til at det kvalitetsmessig får en konsekvens for kundene at det er langhelg.

– Jeg tror ikke det vil gå ut over salget av kaker. Men det kan hende at folk baker kaker selv i tillegg til den de kjøper. Det kan også være at folk fryser ned kaka. Jeg ville nok heller gjort det enn å la den stå på kjøkkenbenken helt til 17. mai, påpeker Veipe.