Det merker blant annet byens festivaler veldig godt gjennom sitt forhåndssalg av billetter.

– Vi merker en solid økning på nesten 400 prosent sammenlignet med samme tid i fjor, sier Lasse Lauritz Pettersen, som er festivalsjef for Buktafestivalen.

Han forteller at det nok en mange faktorer som spiller inn med tanke på salget. En er et godt program med variert musikk, men også rekkevidden til festivalen.

Reiser fra Nord-Sverige

– Vi opplever at flere og flere fra Nord-Sverige og Finland tar turen for å oppleve oss. Vi har egentlig aldri tenkt utenfor Nord-Norge tidligere, men for første gang har vi begynt å reklamere der, sier Pettersen.

– Dere er jo ganske flink å booke svenske band. Kan det være derfor de kommer?

– I fjor kom nok veldig mange for Dream Theater, men vi er glade i svenskene. De er veldig gode til å lage rock. Dessuten er det ikke så langt å kjøre, i tillegg til at det går direkteruter med fly.

I år kan Lauritzen skilte med blant annet Iggy Pop, Kvelertak, Graveyard og firerbanden deLillos, Valentourettes, Raga Rockers og DumDum Boys. Sistnevnte bande skal dele hovedscene på festivalens siste dag. Noe som aldri har skjedd før i norsk musikkhistorie.

FORNØYD: Festivalsjef for Buktafestivalen, Lasse Lauritz Pettersen, smiler hver gang han ser på oversikten over forhåndssalget til årets festival.

Morsomt å se tallene

– Vi har bevisst satset bredere og smalere. vi har strekt det til litt tyngre og mer progrock-band. Kombinasjonen med «De fire store» på lørdagen gjør at vi ikke har mer enn 500 dagspass igjen til lørdagen, sier Pettersen, som innrømmer at det er morsomme dager på jobb når de ser salgstoppene hver gang de slipper en artist.

– Det er godt at trenden snur. Ser man fem år tilbake var det ikke i nærheten av der vi er nå. Det er en kombinasjon med at nivået på lokal musikk er bedre, vi får hyppigere besøk av store artister og antall scener i byen er blitt større. Vi ser jo at det er mye som selger ut i byen, og jeg håper jo at det er et mål i seg selv hos folk om å bli flinkere å gå på konsert.

NORSK ROCK: DumDum Boys har rocket Bukta før. Nå kommer de med Raga Rockers, deLillos og Valentourettes.

Ny kultur i Nord-Norge

Rakettnatt, som er den desidert største festivalen, solgte ut Stortorget på sitt første forsøk. Nå forteller de at de er foran skjema med tanke på å fylle torget for andre gang.

– Det er lettere i år, siden vi la inn hovedarbeidet i fjor. Vi ser at folk kjøper billetter jevnt og trutt, men toppene kommer hver gang vi slipper artister, sier Katrine Blom, som er kommunikasjonsansvarlig for festivalen.

På Stortorget skal nemlig blant annet Karpe Diem, Bastille, Astrid S, Aurora og Matt Corby fremføre sine låter. I tillegg har enda festivalen noen artister på lur som enda ikke er sluppet.

– Det er også veldig hyggelig at Bukta gjør det så bra. At de sier at det er en ny kultur i Nord-Norge å kjøpe billetter på forhånd gjør det bare enklere å arrangere ting. Man trenger penger inn på forhånd før arrangementet for at man kan tilby nye kule ting. Det er en veldig fin trend, sier Blom.

Fra pønk til visesang

På Kulturhuset forteller Erik Smith-Meyer at det handler om å levere kvalitet og bredde til folket. Selv slapp han nylig høstprogrammet til Kulturhuset, som inneholdt alt fra Bjørn Sundquist til Backstreet Girls.

– Vi selger masse billetter nå. Til Sundquist har vi solgt over 2.000 billetter. Folk er flink til å legge planer og lære av sine tidligere feil når de ikke fikk billetter, sier Smith-Meyer, som forteller at også billettene til den svenske stjerna Melissa Horn går så det suser.

– Det handler om å servere kvalitet hele veien. Om det er pønk eller Melissa Horn. Det handler om at det skal være knakende bra, sier Smith-Meyer.

SELGER GODT: Erik Smith-Meyer ser at billettene til høstprogrammet går så det suser på Kulturhuset.