MacDougall har tatt imot prøvekaniner siden hun startet utdanningen for å bli mammamage-trener i august. I mars i år ble hun sertifisert, og er nå en av 37 personer i Norge med denne spesialiseringen.

– Det er veldig nytt, og jeg er den eneste i Tromsø som er sertifisert innenfor dette feltet. Det er et viktig tema, men dessverre er det manglende kunnskap om mammamagen, sier naprapaten.

– Aha-opplevelse

iTromsø møter MacDougall i klinikken hennes i Skippergata sammen med tobarnsmor Randi Saue Finnes. På fanget hennes sitter syv måneder gamle Ragnhild.

– Det var som en aha-opplevelse første gang jeg var her, sier 32-åringen om da hun startet opptreningen av mammamagen hos MacDougall i mars.

Tobarnsmoren fødte lille Ragnhild i oktober, og etter to tette svangerskap følte hun behov for veiledning for å trene riktig.

– Det er vanskelig å gjøre det selv – å finne den rette treningen for å få kontakt med musklene igjen – og jeg måtte ha en gjennomgang av øvelsene. Jeg var ivrig etter å begynne å jogge igjen, men så hadde jeg også vondt i ryggen. Nå har jeg lært hvordan jeg skal støtte opp ryggen innenfra, sier Randi.

Mange får ikke hjelp

MacDougall forteller at mammamage-trening er for mødre i alle aldre som har vært gravide, og som vil begynne å trene riktig etter å ha fått barn. Hun peker på at dette er viktig for å forhindre skader og plager.

Hos så mange som én tredjedel trekker nemlig ikke magen seg tilbake igjen etter fødselen. Man får separerte magemuskler og magen blir som en uttøyd gummistrikk, ifølge naprapaten.

Det kan igjen føre til ryggproblemer, lekkasjer og vansker med å stabilisere magen. Hvis man attpåtil trener feil etter fødselen, kan disse plagene forverres.

– Det er manglende kunnskap på dette området. Mange mødre får god oppfølging underveis i svangerskapet, men etterpå opplever de at de ikke får hjelp til å bli kvitt mammamagen. Det ansees i stedet som en skjønnhetsfeil. Jeg er her for å hjelpe mammaene, og det er en veldig meningsfull jobb for meg, sier MacDougall.

Bør unngås

Naprapaten og mammamage-treneren forteller at mange mødre er ivrige etter å komme i gang med treningen igjen etter fødselen. Det de fleste derimot ikke vet, er at man helst ikke skal løfte tungt eller begynne å løpe før et halvt år etter fødselen.

– Det er individuelle forskjeller, men det er lurt å kontrollere at mammamagen er klar for belastningen hvis du ønsker å begynne før det har gått seks måneder, sier han og fortsetter:

– Ofte starter man med for tung trening altfor raskt. Løping og tunge løft i styrketrening øker buktrykket, og øvelser som situps og planken er for tunge for mammamagen. Det er det mange som ikke er bevisste på, sier hun.

Tre nivåer

Når MacDougall tar imot kunder som ønsker å trene opp mammamagen, begynner timen med en samtale og deretter undersøkelse av magen hvor hun blant annet kjenner på magen og mellomrommet mellom magemusklene.

– Jeg kjenner hvor dypt ned fingrene kommer og om de «forsvinner». Det er i så fall et tegn på at buken er kraftig uttøyd. Deretter sjekker jeg om hjernen kobler på musklene igjen, og finner riktig aktivering av magen, sier hun mens hun kjenner på magen til Randi som ligger på benken.

– Mammaene får med seg øvelser hjem mellom hvert møte. Det er tre nivåer med mammatrening de skal gjennom, og etter dette er de klare for å begynne med vanlig trening igjen, utdyper hun.

Det er individuelt hvor lang tid hver mamma trenger, noen bruker et halvt år mens andre er bare innom Anna et par ganger.

– Jo mer aktiv man er under svangerskapet desto bedre forutsetninger har man, sier hun.

– Og konseptet om mammamage-trening kan faktisk også brukes på pappamagen, legger naprapaten til med en liten latter.