Tromsømannen hadde vært på besøk hos venner på Nordkinnhalvøya i Finnmark og plukket 80 måseegg som han skulle ha med hjem til familie og venner. Reidar Christensen planla å kjøre via Finland tilbake til Tromsø, og stoppet mandag denne uken ved tollstasjonen i Kivilompolo før Hætta bare for å forhøre seg om hvordan reglene var for å ha med seg måseegg i transitt.

– Tollbetjentene hadde aldri vært borti en slik sak før og det ble et skikkelig styr der de måtte sjekke opp i ulike permer, lovtekst og til slutt ringe til det finske miljødepartementet. Etter 2 ½ time kom svaret at det ikke var lov å skyte eller skade måse, og dermed var det heller ikke lov å ta med seg eggene inn i Finland. Jeg hadde ingen aning, sier Christensen.

Lang kjøretur hjem

Tromsømannen spurte om de kunne forsegle eggene, men det kunne de ikke gjøre. Selv hadde han ikke lyst til å kaste eggene i søpla og ville heller ikke trosse loven etter at tollbetjentene opplyste om størrelsen på boten som kunne vente dersom han ble tatt.

– Tollbetjentene sa at man kunne bli bøtelagt kraftig, og summen var på mer enn 100 euro per egg. Jeg hadde 80 egg med meg og den risikoen våget jeg ikke å ta. Da valgte jeg å kjøre tilbake til Kautokeino og via Alta tilbake til Tromsø. I stedet for 7 timer i bil ble det 16 timer og totalt 96 mil, sier han.

– Hva tenkte du da du snudde ved tollstasjonen?

– Nei, jeg tenkte at det beste var nok å være lovlydig. Det var en fin tur, selv om den ble lengre enn planlagt. Og da jeg endelig kom hjem sent på kvelden, spiste jeg gledelig et herremåltid av fersk måseegg, røkelaks og en liten Mack-øl til, sier han og humrer.

Fredet art

Tolloverinspektør Heikki Lauhamaa ved Kivilompolo tollstasjon sier at det er svært sjeldent at de har med slike saker å gjøre.

– Dette var den første hendelsen på ti år minst. Jeg vet at det er en tradisjon for å plukke måseegg i Norge, men i Finland er det forbudt. I lovteksten heter det at man ikke har lov å forstyrre de fugler og egg som lever fritt i naturen og det gjelder året rundt. De er fredet og da er det også forbudt å ta eggene med inn i landet.

Anmelder slike saker

Det er den finske naturvernlovens §44 og §45 som slår fast at det er ” förbjudet att utan tillstånd av närings-, trafik- och miljöcentralen importera, exportera, sälja, byta, saluföra eller byteshandla med individer eller delar eller avledningar av fridlysta växt- eller djurarter.»

Tolloverinspektør Heikki Lauhamaa tør ikke si hvor mye man kunne forventet i bot dersom man hadde blitt tatt med egg av fredede fugler i Finland.

– Vår jobb er å kontrollere og sørge for at lovteksten blir fulgt. Det er andre myndigheter som eventuelt fastsetter en bot. Dersom vi oppdager et lovbrudd, anmelder vi saken til politiet som så etterforsker saken, sier han.