Seminaret ble innledet med en samtale mellom Karlsson og kunstkritiker Tommy Olsson. Sistnevnte har også skrevet en anmeldelse av utstillingen i iTromsø.

– Hvis du hadde sendt inn installasjonen av en lovbok som har blitt skutt til et kunstakademi, ville de antakeligvis innkalt deg til intervju, og du ville nok blitt tatt opp som student. At Karlsson i tillegg er politimann som skyter på loven, gjør det hele enda bedre, sier Olsson.

DEBATTERTE: Kunstkritiker Tommy Olson hadde tatt turen til Tromsø for å få med seg utstillingen.

SE BILDENE FRA UTSTILLINGSÅPNINGEN HER

– Kunst eller tull?

– Jeg uttalte at jeg kunne lage noe tilsvarende av moderne kunst selv, og det er det jeg har prøvd å gjøre. Skal man lage noe ordentlig må man bruke mye tid og energi, men jeg har brukt mellom fire og 16 minutter på de fleste av maleriene her. Det tror jeg mange anerkjente kunstnere også har gjort. Er det da kunst? Eller bare tull, spør Karlsson, som dog innrømmer at han har fått noe hjelp til utstillingen.

– Henrik (Sørlid) på Kurant lærte meg om primærfarger, og hva fargene heter, sier Karlsson.

Olsson påpeke det ikke finnes noen svar eller fasit på hva som er kunst.

– Leter man etter svar i samtidskunsten så er man på bærtur. Man går til kunsten for å finne flere spørsmål, sier han.

Medieskapt

iTromsøs sjefredaktør Stig Jakobsen og kulturjournalist Helge Matland var også invitert til seminaret for å prate med journalist Christine Kristoffersen Hansen om medias rolle i saken.

– Som mediemann synes jeg det er gøy når man lager storm. Vi har laget rundt 25 saker om hele denne saken, og samtlige av dem har blitt svært godt lest. Da jeg våknet opp i morges var samtlige av de tre mest leste sakene våre om kunst. Det er veldig artig, og har nok aldri hendt tidligere, sier Jakobsen.

STOR OPPMERKSOMHET: iTromsøs sjefredaktør Stig Jakobsen sier sakene om Karl Karlsson har engasjert leserne.

Matland mener media har et ansvar overfor kunsten.

– Jeg tror vi har et ansvar for den allmenne kunstforståelsen. Folk ser generelt for lite kunst. Jeg prøver å skrive om kunst på en måte som gjør at både de som er interessert i kunst, og de som ikke er det, får noe ut av det jeg skriver. Vi må unngå å være elitistisk i måten vi snakker og skriver om kunst, sier Matland.

Tilgjengelig kunst

Henrik Sørlid fra Kurant etterlyser et felles språk for å snakke om kunst.

– Alle sin mening om kunst er like legitim. Karlssons mening om kunst er like riktig og feil som min. Men vi mangler et språk som gjør at de som er veldig interessert i kunst og de som ikke er det kan snakke sammen om kunsten, sier han.

BARE TULL: Karl Karlsson mener mye av moderne kunst bare er tull. Foto: Daniel Lilleeng Foto: DANIEL LILLEENG
ANSVAR: Journalist Helge Matland mener media har et ansvar for at folk skal forstå kunst. Foto: Daniel Lilleeng Foto: DANIEL LILLEENG
LEDET: Journalist Christine Kristoffersen ledet debatten på Kurant. Foto: Daniel Lilleeng Foto: DANIEL LILLEENG
STOR OPPMERKSOMHET: iTromsøs sjefredaktør Stig Jakobsen sier sakene om Karl Karlsson har engasjert leserne. Foto: Danile Lilleeng. Foto: DANIEL LILLEENG