Rhys Meyers vil for det norske publikum være kjent fra filmer som «Skru'n som Beckham»,  «Mission Impossible 3», «Match Point» og TV-serien «The Tudors».

Det er produsent Veslemøy Zwart som på vegne av produsentene Zwart Arbeid og Nordisk Film som har brakt den helt ferske avtalen i land.

– Jeg er meget fornøyd med og glad for at kontrakten nå er underskrevet. Jonathan Rhys Meyer var vårt helt klare førstevalg, sier Veslemøy Zwart i en kommentar til VG.

– Dette er en signering midt i blinken for oss, sier Aage Aaberge i Nordisk Film.

Filmen om Jan Baalsrud vil filmes inn i Troms og Tromsø, så den kjente Hollywood-stjernen blir derfor trolig å se i Nordens Paris under innspillingen av filmen. Den begynner allerede til vinteren.

– Perfekt

– Han er perfekt for oss, han kan utstråle akkurat det vi ønsker å finne. Og han har en utrolig dybde i arbeidet sitt, sier regissør Harald Zwart. Og han vet hva han snakker om: Jonathan Rhys Meyer og han har tidligere samarbeidet i «Skyggejegerne: Demonenes by».

– Denne filmen har vært en delt besettelse mellom Harald og Veslemøy. Og jeg er beæret over å bli en del av dette store norske eventyret, skriver Rhys Meyer selv i en melding til VG.

Ti års-prosjekt

«Den 12. mann» har opptatt Veslemøy og Harald Zwart i mer enn ti år. I vinter ble de aller første opptak gjort i indre Troms; filmens avslutningsscener. De handler om da en sterkt avmagret og svekket Baalsrud etter tre måneders flukt omsider ble fraktet over grensen til et ikke-fiendtlig land.

Resten av filmen skal spilles inn neste år. i tilnærmet kronologisk rekkefølge.

Det er Thomas «Finger'n» Gullestads som har rollen som Jan Baalsrud. Jonathan Rhys Meyer skal spille Kurt Stage, sjef for Gestapo i Tromsø i 1943, mannen som ledet jakten på Baalsrud og som var ansvarlig for omfattende grusomheter mot menneskene rundt Baalsrud og hans flukt.