Det har blitt skapt mange gode minner på Stortorget: konserter, julegrantenning, røyka laks fra fiskebilen, multer, TIFFs iskino, 17. mai, isskulpturer, Rakettkiosken, ja, lista er nesten uendelig, men Stortorget slik vi kjenner det i dag har som nevnt ikke alltid vært slik.

Foran kirka

Rundt 1800 foregikk nemlig all aktivitet på torget rett foran den katolske kirka, mens sjøen gikk helt opp til Storgata. En levning av dette ser vi på det lille bildet som er tatt i 1885.

FYLLES UT: På slutten av 1800-tallet ble området som etter vhert ble Stortorget fylt ut. Dette bildet er fra 1885.

På slutten av 1800-tallet ble det som engang skulle bli Stortorget – det omtales bare som «Torvet» på konsul Skanckes kart fra 1813 – gradvis fylt ut og torghandlerne, som sikkert var lei av å handle i oppoverbakke, flyttet ned på den nye plassen.

Deres gamle arbeidsplass ble i 1860 en beplantet allé finansiert av en av byens borgere, apoteker Bentzon.

Stank ved fjære sjø

I 1928 samlet man inn midler for å lage en stor torghall for omsetning av fisk, mens den gamle huken ble fylt ut i 1934. Den var nemlig til stor sjenanse for både kunder og torghandlere og stinket ved fjære sjø.

FISKEHALLEN: Denne overbygde toghallen ble bygd i 1928 med innsamla midler. Bildet er en del av av Marie B. Øiens fotosamling ved Perspektivet Museum og gjengitt med museets tillatelse.

I 1955 ble fiskehallen fjernet da Samvirkegården sto ferdig. En del av fiskehandelen ble da flyttet dit, mens hallen ble til leskur for elevene på Gyllenborg.

Fiskehandelen fortsatte imidlertid i Torghuken med direkte salg. I 13. april 1983 advarer imidlertid kontrollverket mot at Torghuken skulle bli til en «fristat».

Betryggende forhold

«Det er ikke videre appetittlig for kundene å finne slog på fenderverket og grus og skitt rundt omkring, blåst ned fra det travle Torgområdet. Her må det spyling til», skriver Bladet Tromsø.

– Skal det omsettes fisk bør det skje under betryggende forhold, og skal vi få folk til å spise mer fisk, må varen ha god kvalitet, sa førsteinspektør Arne Luther ved kontrollverket til avisa. Han varslet en strengere håndheving av reglene som gjaldt omsetning av ferskfisk. Det var kanskje spikeren i kista på en gammel tradisjon her i byen?

Til slutt et par ord om en forestående tradisjon her i byen: Dagens 17. mai-tradisjon med at togene stanser på Stortorget er ikke så gammel. Både den før nevnte fiskehallen og butikkprovisoriene etter bybrannen i 1969 tok opp plass på selve torget fram til midten av 80-tallet.

Kilde: Lokalhistoriewiki