I 11 år har Anita Hermandsen jobbet med russ gjennom sin stilling som U18-leder i politiet. Hun mener årets russekull ikke har vært av det ekstraordinære slaget, men tror folk har hatt lettere for å klage i år.

– Når jeg ser i politiloggen på antall klager og meldinger på russen, vil jeg si at terskelen har blitt lavere for å melde ifra om bråk. Jeg har for så vidt forståelse for at man blir lei, men så fort det stiller seg noen russebiler på en parkeringsplass, er folk kjappe til å kaste seg over telefonen, sier Hermandsen, som tror mye av dette skyldes mangel på steder å være.

– Problemet her i Tromsø er at russen ikke har så mange steder å samles, så de blir på et vis jaget fra skanse til skanse.

Mindreårige

Det som dog bekymrer U18-lederen er en økning i antall ikke-russ som fester med russen i mai.

– Vi ser oftere at mindreårige som ikke er russ er med i Telegrafbukta, på fester og i russebiler. Ofte er dette ungdom vi har hatt bekymring knyttet til fra før av, så det er naturligvis ekstra bekymringsverdig når de drikker sammen med russen. Jeg vet ikke hvilke avtaler de har med russen, eller om de i det hele tatt er ønsket med på festene, men de er i hvert fall med, forteller Hermandsen, som dog legger til at det ikke bare er mindreårige.

– Vi ser også at folk som har vært russ tidligere har vært med i russebilene og på russefester.

Flere straffesaker

En annen ting som bekymrer Hermandsen er økningen i antall straffesaker. Hun anslår at de har mellom 5–10 straffesaker i år der russ er mistenkt som gjerningsperson.

– Tallet har vært betraktelig lavere tidligere, selv om det er mye verre andre steder i landet. Vi etterforsker fortsatt saker relatert til promillekjøring, kjøring uten førerkort, ordensforstyrrelser og kroppsskade, hvor russ er mistenkt i alle, sier Hermandsen.

Hun trekker blant annet fram et tilfelle der en bil som kunne ta seks personer, ble tatt med 11 personer i overlast.

– Det er en svært alvorlig sak som vi fortsatt etterforsker. Det er flere forhold ved den saken, blant annet at ingen vil vedkjenne seg å ha kjørt bilen, opplyser U18-lederen.

Roser de frivillige

Avslutningsvis vil Hermandsen trekke fram de frivillige, som har stilt opp i Telegrafbukta når russen har hatt sine tradisjonelle fester natt til 1. og 17. mai.

– Det er bare å gi all ære og honnør til de som har stilt opp. Dette gjelder både Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Natteravnene og gjengen fra Heimly. Den innsatsen de legger ned er veldig bra, og de er med på å gjøre russetida litt tryggere, konstaterer Hermandsen.

LES KOMMENTAREN: "Russetidens ulidelige letthet"