I forrige uke falt Lucas Andrè Sørbøe for fristelsen å stikke fingeren sin inn i et hull i en henger. Der ble den sittende godt fast.

– Da jeg ikke klarte å få den ut selv måtte brannkonstablene komme for å hjelpe meg, forteller syvåringen.

Mamma Cecilie Sørbøe forteller at alt av hjemmeremedier ble forsøkt, men verken Zalo eller babyolje gjorde nytten.

– Fingeren hans var veldig hoven, og den var ikke til å rikke, sier hun.

Rykket ut

SKADET: Dette bildet viser hvor godt fingeren til Lucas satt fast i hengeren. Brannkonstabelene på stedet måtte bruke både klippeutstyr og vinkelsliper for å få løsnet fingeren.

Dermed måtte brannvesenet trå til, og brannmester Frank Stangnes rykket ut sammen med brannkonstablene Bjørn Haugland, Michael Berg og Kent Are Valle. De måtte gå kraftig til verks for å skille finger og henger.

– Vi brukte utstyr som vanligvis brukes til å skjære folk løs fra biler i forbindelse med bilulykker. Da snakker vi om både klippeutstyr, jernsag og vinkelsliper, og det kan fort bli litt skummelt, sier Stangnes.

NY VENN: Dan Tore Lyseggen overleverte byens aller børste Bjørnisbamse til en stolt Lucas Andrè Sørbøe. Foto: Trond Tomassen

På tross av gnistregn, høye lyder, og skummelt utstyr sto Lucas modig gjennom situasjonen, og i dag høstet han mye skryt fra bannkonstablene som til slutt fikk reddet fingeren.

– Det er ikke mange som er like tøffe som deg, skryter Berg.

Bjørnis

I år startet brannvesenet med det todelte «Bjørnis-prosjektet». I den ene delen av prosjektet bruker brannvesenet den store Bjørnis-bamsen i forebyggende arbeid og undervisning rettet mot barn og unge. Den andre delen av prosjektet består i å dele ut små brannbamser på ulykkessteder og til barn som opplever traumatiske hendelser.

Lucas fikk overrekt Bjørnis på brannstasjonen, og etterpå fikk begge to en tur med en brannbil.

PÅ TUR: Både Lucas og Bjørnis fikk sitte på en rundtur med brannbilen. Foto: Trond Tomassen

– Dette er et prosjekt som vi ser veldig positivt på. Det kan ofte bli litt stressende å dele ut bamsen på ulykkessteder, og derfor kan det være bedre å ta bamseoverrekkelsen litt i etterkant. Da håper vi at minnet med brannvesenet kan bli til noe fint og trygt for barn som har opplevd noe traumatisk, sier Dan Tore Lyseggen, leder for Bjørnis-prosjektet i Tromsø.

Pappa Bengt Sørbøe var kanskje den som var mest nervøs under hele seansen.

– Jeg må bare få gi masse ros til brannkonstablene. De var utrolig flink med Lucas og fikk han til å beholde roen, sier han.

Nå skal Bjørnis være med Lucas hjem, og de to ser ut til å ha funnet tonen allerede.

– Nå skal jeg passe på Bjørnis, sier 7-åringen stolt.

FORNØYD: Dan Tore Lyseggen er godt fornøyd med å ha gitt byens første Bjørnisbamse et hjem. Han håper imidlertid det blir lenge til byens brannvesen behøver å dele ut en til. Foto: Trond Tomassen