Etter at to tomtealternativer gjensto; skipsverftstomta og Mack Øst, landet UiT på sistnevnte. Det gleder Eiendomsspar, eier av den aktuelle eiendommen.

Besøksmagnet

– Jeg tror vi har en god løsning som vil styrke sentrum og gjør det mer spennende. Jeg håper museet og de andre planene vi har for området vil komplettere hverandre, som vil føre til enda flere besøkende enn dersom museet lå for seg selv, sier eiendoms- og utviklingsdirektør Sigurd Stray i Eiendomsspar.

De planlegger fortsatt et handels- og opplevelsessenter på deler av Mack-eiendommen, men i mindre omfang enn de har presentert tidligere.

– Museet vil ta større plass, men vi håper å få til et hotell på eiendommen også. Området ligger sentralt til med tanke på trafikknutepunkt og parkering. Det som gjør dette spennende er at 11 mål er avsatt til park og kaifront. Botanisk hage kan for eksempel etablere seg her også.

UiT – Norges arktiske universitet har nå sendt sin anbefaling til Kunnskapsdepartementet. De ønsker at nybygget til Tromsø Museum – Universitetsmuseet bygges på Mack Øst.

– Vi synes det er det alternativet som fremstår som mest gunstig for UiT ut i fra de fire alternativene vi har vurdert, sier universitetsdirektør Lasse Lønnum.

Kjøpe tomt

Kostnadsrammen for det nye museumsbygget er på 1,5 milliarder kroner. Det er Kunnskapsdepartementet som har bedt UiT og kommunen finne fram til den best egnede tomten. Nå håper universitetsdirektøren at departementet og regjeringen jobber raskt.

– Vi har det travelt. Det er opp til regjeringen å fatte en beslutning før sommeren. Jeg håper Kunnskapsdepartementet hører på vår anbefaling. Vi har vært i samtaler med Eiendomsspar om Mack Øst. Det er snakk om at staten skal gå inn og kjøpe tomten, sier Lønnum.

– Kan det bli aktuelt for Eiendomsspar å selge tomt til staten?

– Museet er et så spennende og spesielt prosjekt at dersom det er det som skal til, er vi åpen for det. Det er ingen tvil om at dette vil bli et løft for Tromsø by og alt ligger til rette for et kjempeløft for sentrum, sier Sigurd Stray.

Historisk

Målet for UiT er å få prosjektbevilgning i forbindelse med høstens statsbudsjett. For UiT er nytt museumsbygg et stort prosjekt.

– Det er et av de største i universitetets historie. Det er bare MH som er større i kostnader. Det er nå opp til regjeringen å gå igjennom det vi har levert. Vi har hatt en grundig prosess sammen med Tromsø kommune, sier Lasse Lønnum.

Byrådsleder Kristin Røymo (Ap), som også har ansvar for kultur og næring, er svært glad for at UiT går for et sentrumsnært tomtealternativ.

– Det er fantastisk plassering for et nordområdemuseum, for Tromsø som arktisk hovedstad og det nye museet vil bli et utrolig viktig tilskudd for Tromsø. Kommunen skal være med i det videre arbeidet og det er viktig at nybygget kommer så raskt som mulig av hensyn til alle gjenstandene museet forvalter, sier Røymo.

Mer synlig

Bygg- og eiendomsdirektør Erland Loso ved UiT mener et nytt museum på 20.000 kvadratmeter vil styrke både UiT og Tromsø.

– Kunstakademiet er allerede i Mack-kvartalet og Polstjerna ligger i området. Med et nytt museum her i tillegg, vil universitetet bli enda mer synlig i byen. Mack Øst er glimrende i et byutviklingsperspektiv, og et museum her vil gjøre sentrum sør enda mer attraktivt for besøkende og fastboende, mener Loso.