Med bakgrunn i sjømatindustrimeldingen som ble vedtatt på Stortinget i mars har Per Sandberg nå satt ned en pliktkommisjon. Denne består av åtte personer med kompetanse på fiskeriindustrien, hvor tre av disse har tilhold i Tromsø. Dette er UiT-historiker Bjørn-Petter Finstad, UiT-forsker Camilla Brattland og Nofima-forsker Patrick Sørdahl.

Skal gi en anbefaling

Disse skal fram til oktober se på hvordan man kan utbedre leverings-, bearbeidings- og aktivitetsplikten. Da skal de legge fram en rapport for Stortinget, der de presenterer alternativ og deres egen anbefaling.

– Kort sagt så fungerer ikke ordningen slik den er i dag. Derfor skal vi se på hvordan vi kan løse det bedre i et samfunnsmessig, juridisk og økonomisk perspektiv, forteller historiker Finstad, som har spesialkompetanse innenfor fiskerihistorie.

Brattland, som har kompetanse innenfor samisk fiske, sier hun gleder seg til å ta fatt på oppgaven.

– Jeg skal gjøre dette i tillegg til min vanlige jobb, og jeg gleder meg veldig til å få være med på dette. Jeg tror det blir veldig spennende og lærerikt, konstaterer Brattland.

– Har stor betydning

Fiskeriminister Per Sandberg sier arbeidet de nå skal gjøre er svært viktig for industriens fremtid.

– Vi står overfor noen avgjørende beslutninger i norsk fiskeripolitikk. Arbeidet kommisjonen nå skal ta fatt på har stor betydning og jeg er fornøyd med å ha fått på plass et svært kompetent lag, uttaler Sandberg i ei pressemelding.