BANGSUNDKAIA: Redningsselskapet holdt mandag formiddag forebyggende seilas for skoleelever fra 5.–7. klasse der de fikk lære sjøvett og sjøsikkerhet.

– Vi lærer dem sikkerhet, hva som skjer ved brann- eller når de får vann i båten, om motorstopp og fortøyning, og hva de trenger med seg når de skal ut i båt. I grove trekk det meste de trenger å vite for å dra ut på sjøen, sier prosjektleder Jens Olav Østerdal i Redningsselskapet.

Lærte knuter

Seilasen fant sted med veteranredningsskøyta «Biskop Hvoslef» med støtte fra Redningsselskapets egne redningsskøyter, samt deres instruktørteam.

– Det er vel rundt 90 elever med her nå, sier Østerdal.

Målet er å skape gode holdninger og sjøvett.

– Holdninger er noe som skapes ved hjelp av opplysning, erfaring, kunnskap og øvelse. På kuret «forebyggende seilas» må elevene innom seks forskjellige poster om sikkerhet, vestbruk, sjøvett, roing, knuter, førstehjelp, brann i båt og hvordan kaste hiveline, sier han.

Aksel Andresen forklarte at elevene var flinke.

– Vi har lært de tre forskjellige knuter. Så langt har alle fått det til. Det er viktig å lære seg og fortøye skikkelig, sier Andresen.

I havet

Etter vel fire timer med forskjellige øvelser var det dags for at to utvalgte lærere måtte hoppe i havet til stor glede fra de vel 90 elevene.

Lærerne ble ikke kastet ut, som elevene nok hadde håpet på, men hoppet frivillig uti og ble så plukket opp av redningsskøyten.