Elverhøy: – Det er helt meningsløst. Dersom den eller de som har gjort dette hadde opplevd at gravstøtten til deres foreldre hadde blitt veltet, er jeg sikker på at de også hadde blitt veldig sint og lei seg. Dette er en veldig korttenkt handling, sier kirkeverge Nils Opsahl.

Går mot politianmeldelse

I helga opplevde han at en av Tromsøs gravlunder nok en gang ble utsatt for hærverk da fem gravstøtter ble veltet på Elverhøy gravlund. Dette skjedde kun to uker etter at mellom 15 og 20 gravstøtter og sokler ble veltet på Tromsø gravlund, hærverk som krevde mange timers arbeid å rydde opp i, samt en kostnad på flere tusen kroner. I motsetning til forrige gang går det nå mot politianmeldelse.

– Vi sitter faktisk i et ledermøte akkurat nå der dette er et av spørsmålene vi skal ta opp, forteller Opsahl da iTromsø snakker med ham mandag formiddag.

Ifølge Opsahl ble hærverket på Tromsø gravlund tidligere i mai ikke anmeldt til politiet.

– Vi valgte ikke å anmelde forrige hendelse, først og fremst fordi politiet antydet at det kom til å bli vanskelig å finne de ansvarlige, da de ikke hadde noen spor å gå etter, men også fordi vi anså dette som et engangstilfelle. Nå som dette skjer på nytt, tror jeg det går mot at vi politianmelder hærverket, om ikke annet for å statuere et eksempel – at dette ikke er greit, sier kirkevergen.

Ikke planlagt

Selv om en slik type hærverk er noe man hører om fra tid til annen, er det ikke noe man har vært plaget med her i byen.

– Jeg snakket med gravlundssjefen om dette og han kunne ikke huske sist dette skjedde i Tromsø.

Opsahl vet ikke hvem som står bak hærverket på Elverhøy gravlund, men han tror det er sannsynlig at ungdommer står bak ugjerningen.

– Jeg tror ikke dette er en planlagt handling. Min teori er at det er en eller flere ungdommer som har gått forbi her på vei hjem, kanskje fra en fest etter å ha drukket litt for mye, og så har de i kampens hete syntes at dette var et artig påfunn, forklarer kirkevergen, før han legger til:

– At vi nå må bruke mye penger på dette igjen er beklagelig.

NOK ER NOK: Kirkeverge Nils Opsahl håper det nå er slutt på vandalismen som har herjet gravlundene i Tromsø. Foto: Trond Tomassen