STORGATA: Eliana Lakis er leder for «Arctic Integration» og driver nettstedet «Ett hjerte fra Beirut i nord».

LES OGSÅ: Bajazit Maric flyktet fra Bosniakrigen - i dag er han en ekte tromsøværin

Hun håper nå at tromsøværingene kan avse fem timer til å ta med flyktninger på fjell- eller fisketur eller andre sosiale aktiviteter.

–Det er nå vi virkelig må stå på for og lykkes med integreringen. Jeg håper tromsøværinger vil ta kontakt for å gi fem timer av sin tid. Det er ikke mye og alle har tid til det. Å gi noe videre fyller opp karmakontoen, sier Eliana Lakis.

Ikke nok

Lakis, som opprinnelig er fra Beirut, håper folk kan avse mer enn bare klær – nemlig deres tid.

– Vi trenger turutstyr og sykler som kan få flyktningene fra A til B. Det er mange som har gitt klær, men nå håper jeg folk kan stille opp og for eksempel ta med noen på fisketur på Hella eller fjellturer, for å hjelpe dem å integreres i vårt samfunn, sier hun.

Andre ting Lakis ser for seg er å invitere noen hjem for å lage mat.

– Man kan lage mat til dem, eller lage mat sammen. De trenger å lære språket for å få seg nettverk og da trenger de å møte lokalbefolkningen, sier Lakis.

TIL og MSM

Lakis kan fortelle at flere av flyktningene bidrar som frivillige. Nå vil hun at tromsøværinger skal melde seg frivillig til å hjelpe dem også.

– Nå har vi tre personer som hjelper til på hver av TIL sine hjemmekamper. Vi har en avtale med Buktafestivalen om at 40 skal være frivillig der på festivalen i sommer. Vi har også en avtale for 40 som skal være med på MSM nå, så vi forsøker virkelig å få de inkludert, sier Lakis, som også setter krav til flyktningene som melder seg som frivillige.

– Det er krav om at de ikke skal klynge seg på dugnader. De skal være en flyktning som arbeider med en nordmann, for å få mer kontakt. Dette handler om integrering. Det er også krav om at de må fullføre dugnaden, forteller hun.

15 i samme hus

Nå håper hun tromsøværinger kan åpne sine hjem eller støtte opp om arbeidet.

– Vi er helt nødt til å få med tromsøværingene. Det er ikke nok å bare gi klær. Vi trenger frivillige for å lykkes med integreringen i byen og de trenger å komme seg ut. De bor 12–15 stykker i et hus og blir deprimert om de bare blir sittende inne. Tromsøværingene er engasjerte, men nå håper jeg de vil engasjere seg enda mer. Det er i det sosiale og i inkluderingen at integrasjonen starter, sier Lakis.

I helgen skal flere flyktningene dyrke egne poteter på Holt. Også der håper hun folk vil stille opp.

– Vi håper også å få til en overnattingstur på Sommarøya i august. Jeg prøver å få flyktningene med på den norske dugnadsånden og håper også tromsøværingene nå også vil trå til, sier Lakis.