– Det er bare å akseptere at Tromsø kommune er pålagt av NVE å utbedre demningen, men det er ulike oppfatninger om hvordan arbeidet er utført så langt. Evalueringen får vi ta når arbeidet er helt ferdig, sier Overrein.

Han viser til at det er hekketid for fugl og entreprenøren må få klare føringer fra kommunen for å sikre en skånsom sluttføring av dammen og utløpet.

Overrein har ansvaret for å holde oppsyn med det meste av aktiviteter i og rundt Prestvannet, og har kontroll på de fleste hekkende fugler. Han fryktet at anleggsarbeidet kunne påvirke fuglelivet.

Kunne vært mer skånsom

– Fuglelivet er et viktig element i verneområdet, og med små justeringer kunne arbeidet vært gjennomført mer skånsomt. Bevaring av busker og annen vegetasjon på innsida av demningen er viktig for matsøk etter insekter og skjul for blant annet kull av stokkand og toppand. For tiden er fire stokkandkull på vannet. De holder seg primært i den inngrepsfrie delen av vannet. For fugleungene er det viktig å kunne ha steder å gjemme seg sånn at ikke måsen spiser dem, da blir innsyn for folk ikke så viktig. Ett smålompar utstår støyen i nordøsthjørnet og gir ikke slipp på hekkeplassen. Det er imponerende, sier Overrein.

Kikker på fugler

I tillegg til å holde oppsyn, bor han rett ved Prestvannet, er der daglig og bruker kikkerten flittig for å holde seg à jour med det som skjer. Det skal være observert mellom 35 og 40 ulike fuglearter ved Prestvannet. Ikke alle disse hekker her. De mest tallrike er fiskemåke, terne (rødnebb- og makrell-), stokkand, smålom og toppand. Stabil vannstand er viktig for fuglene. Utbedring av demningen vil sikre dette.

– Her er den tetteste bestanden av smålom i Norge. I disse dager er 11 par i ferd må å etablere seg. Flere ligger på egg, andre venter på at flere torvøyer skal flyte opp slik at de får en hekkeplattform. Mandag morgen var fire-fem fuglefotografer med kjempestore linser her for å fotografere smålomen. Ingen andre steder i Nord-Europa er det så lett tilgang til denne «villmarksfuglen», sier Øysten Overrein.

Fra utlandet for å se smålom

Her har den blitt urban og mindre sky. Derfor kommer fotografer fra mange land hit. Overrein nytter anledningen til å gjøre oppmerksom på at det er ferdselsforbud i den sørlige del av området i tiden 1. mai – 31. juli.

– Dette gjelder også deler av vannspeilet. På hele vannet er det forbud mot bruk av båt. Dette omfatter også fjernstyrte modellbåter. Og bål kan bare gjøres opp på de to etablerte bålplassene. Bruk medbrakt ved/grillkull og pølsepinner. Alle brukere av området ønskes en god sommer.