Belastningen på nakken er enorm når man lener hodet fremover for å studere mobilskjermen.

Hilde A. Sandvoll, regiondirektør hos Stamina Norge, er tydelig på at mobiltelefonen skaper store utfordringer for muskler og skjelett.

– Jo mer du bøyer nakken for å se på skjermen, desto større belastning får du på halsvirvlene som er starten på ryggsøylen , sier hun.

Bowlingkuler på nakken

En studie av kirurgen Kenneth H. Hansraj ved New York Spine Surgery & Rehabilitation Medicine viser at en 60 graders vinkel på hodet tilsvarer den samme belastningen som fire bowlingkuler balanserende på nakken.

– Vi er ikke skapt for å ha hodet liggende på brystbeinet, men mange holder telefonen tett inntil kroppen og bøyer nakken godt fram likevel, sier Sandvoll.

PAUSE: - Det er viktig å ta små pauser i løpet av dagen. Bare det å strekke litt på nakken hjelper på «mobilnakke», sier Sandvoll.

I gjennomsnitt veier hodet mellom 4,5 og 5,5 kilo, og når det vippes fremover i unaturlige posisjoner skaper det trøbbel for både skuldre og nakke. Mange sliter også med hodepine som følge av mobilbruken.

– Folk tenker ikke over mobilbruken, for telefonen har blitt en så stor del av hverdagen. Folk svarer på e-post, hører på musikk og surfer på nettet, i tillegg til prat og sms, sier Sandvoll.

Les også: EU vil fjerne kostnader for mobilbruk i utlandet

Tips og triks

STREKK: Når du drar hendene sammen foran kroppen og strekker deg løsner du godt opp mellom skulderbladene.

Sandvoll har følgende triks for å unngå smerter som følge av mobilbruk:

1. – Sleng deg på sofaen! Når du ligger på rygg og holder telefonen over deg får du en mer avslappet posisjon i nakken og skuldrene. I tillegg kan du «polstre» med puter. Legg gjerne en pute under telefonen også, så slipper du å holde den rett opp.

SOFA: Å legge seg på sofaen er faktisk et godt triks hvis du skal bruke litt tid på mobilen. Da unngår du å bøye nakken i unaturlige posisjoner.

2. – Bruk headset! Da er hodet i en nøytral posisjon, og du har mulighet til å gjøre andre ting samtidig. Gå gjerne litt rundt mens du prater, og legg aldri mobilen mellom skulder og øre. Det drar enormt mye i musklene rundt nakke og skuldre.

IKKE ANBEFALT: Å klemme telefonen mellom skulder og øre for å få hendene fri er ikke anbefalt. - Bruk heller headset, oppfordrer Sandvoll.

3. – Vær bevisst på sittestillingen din. Prøv å ta små pauser i løpet av dagen for å strekke litt på nakken og rulle på skuldrene.

4. – Innfør mobilfrie soner. Vi bruker telefonen hele tiden og til alt, men det er det strengt tatt ikke behov for. Mobiltelefonen hører for eksempel ikke hjemme ved matbordet eller på soverommet.

– Alt i alt handler det mest om å klare å bevisstgjøre seg selv. Jeg prøver alltid å holde telefonen mer foran meg enn under brystet når jeg skal bruke den, og jeg unngår å skrive lange e-poster på telefonen. Da bruker jeg heller datamaskinen, sier Sandvoll.

RIKTIG: Hilde Sandvoll oppfordrer folk til å være bevisst på hvilken posisjon de har på skuldre og nakke når de bruker mobilen. Å holde telefonen foran seg i stedet for under brystet gjør mye for posisjonen.