Hansjordnesbukta: I april i år skrev iTromsø om Alexandra Marie Sandnes Augland (21) som er byens eneste kvinnelige brannkonstabel. Da uttalte Augland at hun tror kvinner kan bli skremt fra jobben på grunn av at det er like krav for kvinner og menn, men at hun håper det kommer flere kvinner inn i yrket. Det bet byråd for byutvikling, Ragni Løkholm Ramberg seg merke i.

– Jeg møtte Alexandra for en kaffe etter oppslaget og spurte henne hva Tromsø kommune kan gjøre for å skape en bedre kjønnsbalanse, samt for å ivareta kvinnene i dette yrket. Hun sa at hun trodde problemet lå i at unge jenter ikke ser seg selv i denne rollen. Og det er jo forståelig – de fleste sier jo «brannmann», sier Ramberg.

Stunt

Derfor bestemte byråden seg for å få til et stunt som kunne hjelpe unge jenter til å nettopp se seg selv i rollen som brannkonstabel. Mandag var dermed jentene i 8. og 9. klasse ved Langnes skole invitert på jentedag på brannstasjonen. Jentene fikk møte de ansatte – inkludert Augland, fikk omvisning på bygget, fikk teste brannuniformen og fikk prøvd seg på de fysiske testene man må klare i yrket. Sistnevnte er en årlig test mannskapet må gjennom, og som gjennomføres med en 18 kilo tung oksygentank på ryggen.

– Jentene får se at det er tøft, men ikke uoverkommelig å bli brannkonstabel og kanskje fører dette til at noen ungdomsskolejenter tenker at dette kan være et yrke for dem, sier Ramberg.

Augland er enig:

– Det er ikke umulig for jenter å bli brannkonstabel, man må bare åpne øynene deres for yrket. Jenter ser gjerne ikke seg selv i dette yrket, og tenker gjerne at «dette klarer jeg ikke». Det er veldig bra at Ramberg har tatt initiativ til dette stuntet

Balanse

Ramberg understreker at kjønnsbalanse på arbeidsplassen er noe som fører til bedre arbeidsmiljø, lavere sykefravær og færre konflikter – og at det med andre ord er noe som er av stor interesse for kommunen.

– Brannsjefen var veldig positiv til dette stuntet, fordi han ønsker et mer likestilt arbeidsmiljø. I tillegg tente lærer Ann-Hege Nylund på Langnes på ideen, og dermed lot besøket seg gjøre. Målet er ikke at alle disse jentene skal bli brannkonstabler, men at vi skal vise dem de mulighetene og alternativene de har, og få dem til å leke med tanken, sier Ramberg.

Augland mener ungdomsskolealderen er perfekt for å introdusere jentene for yrket.

– Og jeg håper det gir en positiv effekt at de møter meg her. Kanskje tenker de at «siden hun er brannkonstabel, kan jeg også bli det».

– Det er viktig med forbilder som Alexandra. Hun er ikke bare god i jobben, men hun gjør det også tydelig for jenter at de har flere muligheter enn de vi «forteller dem om», sier Ramberg.

Overrasket

Skoleeleven Zhanhua Shang (15), Marie Andersen (15) og Evita Field (14) har ikke tenkt på brannkonstabelyrket som et alternativ tidligere, men ble positivt overrasket under besøket.

– Jeg liker jo å trene, og dette virker artig. Det er bedre enn å sitte på et kontor en hel dag, mener Andersen, som blant annet fikk prøvd seg på armhevinger med brannuniform og 18 kilo på ryggen.

Jentene synes det er overraskende at det bare finnes én kvinnelig brannkonstabel i byen – selv om de var klar over at yrket er mannsdominert.

– Men besøk som dette gjør jo at vi får se hvordan det er å jobbe her. Vi får et mye bedre innblikk enn om vi skulle lært om det på skolen, mener jentene.