– Vi er borti slike saker relativt ofte. Vår erfaring er at det som regel er ungdom fra 13 år og oppover som opplever dette, sier Anita Hermandsen, leder for U18-gruppa hos Troms politidistrikt.

Føler seg presset

De siste dagene har blant annet VG skrevet mye om spredning av bilder som aldri har vært ment for offentligheten, etter at blogger Sophie Elise Isachsen for få dager siden sto fram og fortalte at et privat bilde av henne – av svært intim karakter – hadde blitt tatt uten hennes tillatelse og deretter spredt på nett.

I går fortalte Kaja Hegg i Redd Barna til VG at ferske tall fra Medietilsynets rapport, viser at én av fire unge jenter som har sendt nakenbilder av seg selv det siste året, sier de føler seg presset til det. Blant 16-åringer er andelen hele 40 prosent.

Mister kontrollen

Det overrasker ikke Anita Hermandsen.

– Dagens ungdom tar flere utfordrende bilder av seg selv enn tidligere. Det er et helt annet fokus på utseende og de lever i nuet via sosiale medier. Dessverre blir disse bildene ofte delt og deretter misbrukt, forklarer hun.

Ifølge Hermandsen er nettvett et stort fokusområde for U18-gruppa.

– Vi snakker om dette i møter med ungdom, men også foreldre, skolen og andre som har mye kontakt med barn og unge må fokusere på dette. I dag har elever helt ned i 1.–2. klasse mobiltelefoner med kamera. Derfor er det viktig at de får den nødvendige kunnskapen tidlig. Har du først sendt fra deg et bilde, har du ikke lenger kontroll over det, advarer Hermandsen.

Ulovlige bilder

Også politiadvokat ved Troms politidistrikt, Thorstein Funderud Skogvang, bekrefter at intime bilder eller videoer som blir distribuert på internett uten samtykke fra avbildede er en kjent problemstilling for Troms politidistrikt.

– Nesten til enhver tid har vi gående straffesaker der seksualiserte bilder på internett er en del av saken. Det gjelder både voksne og ungdom som er i besittelse av ulovlige bilder, samt saker der folk har truet til seg bilder eller delt dem via internett, forklarer Skogvang.

Ifølge politiadvokaten kan du imidlertid gjøre deg skyldig i lovbrudd selv om du enten truer til deg bilder eller deler dem med andre.

– I henhold til loven er det ulovlig å ha bilder som seksualiserer barn. I loven er alle under 18 år definert som barn. Det er med andre ord ulovlig å være i besittelse av seksualiserte bilder av personer som er under 18 år. Straffen kan falle bort dersom partene er mellom 16 og 18 år og har samtykket til at bildet blir tatt og oppbevart, påpeker han.

Legger igjen spor

For ikke å avsløre politiets metoder kan ikke Skogvang gå for mye inn på hvordan politiet etterforsker slike saker.

– Det jeg kan si er at man legger igjen spor på internett, så mange blir overrasket over hva vi klarer å finne ut av. Av sakene vi etterforsker er det derfor flere som ender med en form for straffereaksjon, forklarer Skogvang, som kan fortelle at politiet opplever at barn helt ned i 13-årsalderen er involvert i slike saker.

– Foreldre får ofte et ganske stort sjokk når de får vite hva deres barn har gjort. Vi ser i mange tilfeller at barn har hatt et veldig stort spillerom uten at foreldrene har hatt noen idé om hva barna deres driver med.