– Innføringen av fastlegeordningen har vært en kjempesuksess, sett bort fra at vi nå begynner å få en utfordring med rekrutteringen, ikke bare i distriktene, men også i byer som Tromsø, sier Helen Brandstorp, allmennlege, turnusveileder og leder av Nasjonalt senter for distriktsmedisin.

Helsegevinst

Ifølge Brandstorp var det 1. juni 15 år siden fastlegeordningen ble innført i Norge, selv om Tromsø i kraft av å være en av forsøkskommunene fikk innført ordningen noe tidligere.

– Det har vist seg at folk er kjempefornøyd med å ha en fastlege. Studier konkluderer med at det er bra for folks helse når de får et tillitsforhold til én lege. Da tør de i større grad å si ifra om lidelser og symptomer som de kanskje ellers ikke ville følt seg komfortabel med å snakk om, påpeker hun.

Det er imidlertid ikke bare pasientene som er fornøyd med ordningen, skal vi tro Brandstorp.

– Legene er også veldig fornøyd med ordningen, blant annet måten de jobber på når de har en fast pasientliste, viser undersøkelser.

Ikke like lukrativt

Selv om fastlegeordningen altså har vært en suksess, er det ikke lenger bare distriktene som sliter med å fylle opp fastlegehjemlene, men også byer som blant annet Tromsø, kan Brandstorp fortelle.

– Jeg vet blant annet at Kaigata legekontor nå måtte gå ut med en andregangsutlysning av en fastlegestilling.

Ifølge henne er det flere grunner til at leger velger bort jobben på legekontor til fordel for en stilling som sykehuslege.

– Jobber du som fastlege, må du ordne alt selv. Det gjelder alt fra vikar dersom du er syk, til pensjonsordning og tilpasning av arbeidet ved kursvirksomhet og spesialistutdanning. Alt dette er bedre tilrettelagt på et sykehus. Der har du som lege et system som tar seg av alt. Et annet poeng er at fastlegene før tjente veldig mye mer enn sykehuslegene. Det gapet har nå krympet en del. Når du i tillegg må investere opp til en million kroner dersom du skal starte opp egen praksis, er en jobb som fastlege noe mange velger bort, forklarer Brandstorp.

Samles til konferanse

For å markere at det nå er 15 år siden fastlegeordningen ble innført, skal det på sensommeren arrangeres en nasjonal konferanse som er lagt til Tromsø.

– Vi er nå i gang med planleggingen av konferansen. Her skal vi både se på hva vi har lært siden fastlegeordningen ble innført, i tillegg til å diskutere veien videre, sier Brandstorp, som kan fortelle at konferansen vil samle både fastleger, forskere og myndigheter.