Byutviklingskomiteen vedtok tirsdag å innstille til godkjenning av Nor-Byggs planer om å bygge et leilighetsbygg og tre tomannsboliger med til sammen 33 boenheter i villastrøket Storhaugen i krysset Clodiusbakken – Conrad Holmboes vei.

Endelig vedtak i saken fattes av kommunestyret neste uke.

Flere klager

I 2006 la selskapet og arkitekt Knut Eirik Dahl presenterte prosjektet «Konglen og slangen», og det kom da sterke reaksjoner mot det åtte etasjers høye kongleformede bygget. Siden den gang har selskapet og Dahl & Uhre Arkitekter AS/Blå Arkitektur Landskap AB fjernet «konglen» fra planene, og heller lagt til tre tomannsboliger. Da de nye planene ble presentert i april i fjor reagerte naboene igjen.

«Bygningene samlet vil fremstå som en lang sammenhengende vegg i ti meters høyde mot min eiendom, med den betydelige ulempe dette gir for utsikten både fra min eiendom og generelt for passerende i Conrad Holmboes vei,» skrev nabo Ketil Arnesen om «slangen» i en merknad til prosjektplanene.

Etter nye endringer i planene, har imidlertid byutviklingskomiteen gitt prosjektet tommelen opp.

– Det er et prosjekt som har gått mange runder og som har blitt forandret mye på som en følge av det. I komiteen er det stor enighet om at man her har gjort fornuftige grep og at dette er et veldig godt fortettingsprosjekt. Her får man masse attraktive boenheter sentralt på øya, sier komitéleder Ingrid Marie Kielland (SV).

Åpner opp

I de nye planene har blant annet Nor-Bygg og arkitektsefirmaene laget en åpning for gang- og sykkeltrafikk midt i «Slangen» og flyttet på parkeringsplasser og nedkjøring til garasje for å imøtekomme naboklager etter offentlig innsyn.

– Fortetting vil alltid får konsekvenser for eksisterende bebyggelse. Alle vil ha fortetting, men ikke der de selv bor, sier Kielland, og fortsetter:

– Vi jobber hele tiden med å finne gode løsninger på dette, hvor man kombinerer hensyn til eksisterende bebyggelse med behovet for å bygge mer på øya – nært hvor arbeidsplassene er.

Ifølge Kielland er det å legge til rette for et billøst hverdagsliv nøkkelen til å lykkes med å skape en klimanøytral by for fremtiden.

– Det er noe «Slangen og tvillinghusene» nå gjør, sier hun.

Det har ikke lykkes iTromsø å få en kommentar fra Nor-Bygg AS.