En delegasjon med hjerteforskere fra Arkhangelsk og Novosibirsk er i disse dager i Tromsø for å se nærmere på hvordan Tromsøundersøkelsen gjennomføres. De er spesielt opptatt av hvordan helseundersøkelsen kan endre folks levevaner til å få bedre helse og dermed redusert dødsrisiko.

Samarbeider

– Russland har verdens høyeste forekomst av hjerteinfarkt. De befinner seg på samme nivå som vi hadde i Nord-Norge for 50 år siden, med unge menn som dør av hjerteinfarkt. Det var hovedårsaken til at Tromsøundersøkelsen kom i gang i 1974, sier markedskonsulent Inger-Heidi Kjærvik i Tromsøundersøkelsen.

Onsdag morgen la professor i indremedisin, Henrik Schirmer, seg på testbenken på Tromsøundersøkelsen, for å få tatt ultralydmåling av halspulsårene. Halspulsårene, som sjekkes blant annet for plakk og innsnevringer, gir også en indikasjon om kroppens øvrige pulsårer.

Russerne sto i en tett klynge og fulgte nøye med på ultralydmålingene.

– Vi har mye samarbeid mot Arkhangelsk, og med professor David Leon ved London School of Hygiene and Tropical Medicine, som har jobbet mye mot Russland. I Russland har de problemer med stort alkoholforbruk og mye røyking, som kan knyttes opp mot hjerteinfarkt, sier Henrik Schirmer.

Gull verdt

På samme måte som hjerteinfarkt var utgangspunkt for Tromsøundersøkelsen, skal 7.000 russiske kvinner og menn gjennomgå en helseundersøkelse etter samme mal. Det betyr at forskerne kan sammenligne resultater fra både Tromsø, Arkhangelsk og Novosibirsk. Undersøkelsene omfatter ultralyd av halskar og hjerte, blodtrykk, fysiske tester og innsyn i folks livsstil, matinntak og jobb.

– Det viser at datamaterialet vi har samlet inn er gull verdt. På den måten bruker vi Tromsøundersøkelsen som et foregangsprosjekt internasjonalt, slik at forskere i utlandet kan se og lære av oss, sier Kjærvik.

Fant ikke plakk

Etter 40 år og 45.000 helsesjekkede tromsøværinger har Tromsø landets laveste hjerteinfarktrate.

– Fallet i dødelighet i Nord-Norge, og særlig i Tromsø, skyldes at folk røyker mindre, trimmer mer og har lavere kolesterol. Nå skal vi undersøke om de to russiske byene får samme effekt som her, sier Schirmer.

Russerne spør ivrig om det tekniske utstyret mens Schirmers hals ultralydsjekkes. De gir uttrykk for at de ikke har like moderne utstyr som det Tromsøundersøkelsen bruker.

Ultralyden av Schirmers halspulsåre viste negativt utslag.

– Jeg har ikke noe plakk, sier en fornøyd professor til den russiske delegasjonen.