Daglig leder ved den lille gründerbedriften Pinhole AS, Oleksandra Bieliei, er overlykkelig over seieren.

– Det vi driver med har vi aldri sett på som noe kreativt, men flere av medgründerne på gründerhuset Flow, hvor vi har våre lokaler, oppfordret oss til å sende inn en søknad til konkurransen, forteller hun.

Pinhole AS ble stiftet i begynnelsen av 2014, og har tre ansatte. De har siden oppstarten jobbet med å utvikle en hjertemonitor for barn og unge.

Avdekker hjerteproblemer

– Det skal være en liten sensor som måler hjertefunksjon og oksygennivå i blodet. Ideen er den at når folk er på sykehus, så har man alt av slikt utstyr tilgjengelig, men situasjonen er en annen når man kommer hjem. Sensoren skal altså brukes til overvåking og oppfølging hjemme, forteller Bieliei.

Sensoren skal også kunne brukes for å fastslå hjerteproblemer. Noe som ikke alltid er like lett. Det har Bieliei selv fått erfare.

Har selv hjertearytmi

– Jeg har hatt arytmi, at hjertet slår i utakt – for raskt, for fort eller uregelmessig – siden jeg var barn. Jeg ble diagnostisert i Ukraina, men hadde i tilgang til EKG-resultatene da jeg kom til Norge i 2010. Det tok tre år før jeg klarte å overbevise legene mine om at noe var galt, forteller hun.

Problemet er det at arytmier ofte er kortvarige.

– Når jeg får anfall varer det i alt fra to til tre minutter. Når jeg kom til legen eller sykehuset var alt som normalt igjen. Det er problemet med hjertelidelser – de kan være veldig vanskelige å avdekke, men det håper vi å gjøre noe med, sier hun og fortsetter:

– For barn kan det også være vanskelig å forstå, og ikke minst formidle, at man har hjerteproblemer.

Videre til København

Juryen i Creative Business Cup, som arrangeres av gründerhuset 657 Oslo, Innovasjon Norge og Crossing Lines, falt øyeblikkelig for ideen.

– Vinneren har presentert et produkt som løser en eksisterende problemstilling på en kreativ og original måte. Ved å utfordre hvordan man per i dag angriper problemet, gjennom samarbeid med kryssende fagekspertise, har bedriften skapt noe som kan bli et viktig verktøy for fremtiden, skriver de i sin vurdering av Pinhole.

Med seieren i boks, venter deltakelse i den internasjonale delen av konkurransen.

– Vi reiser til København i november for å presentere ideen vår der, forteller Bieliei.

Vil ikke flytte

Fram til da vil selskapet jobbe videre med å skaffe investorer og finpusse produktet.

– Vi har mange interesserte investorer i Sverige og Finland, men de ønsker at vi flytter selskapet dit, og det ønsker vi ikke. Vi leter derfor etter norske investorer, sier Bieliei.

Selskapets sensorer skal i september testes på 300 barn og unge ved universitetssykehuset i Oulu.