STORGATA: Folk i Tromsø har lenge vært opptatt av mat og spennende smaker. SMAK-festivalen har blitt en enorm suksess og i uke 38 braker det løs igjen med utvidet festival.

– Vi utvider festivalen slik at den ikke bare varer i helgen, men hele uken. Vi utvider nå med ulike aktiviteter hele uka, sier prosjektleder Natalie Robertsen.

1800-tallet

Den nordnorske mattradisjonen vil komme i fokus tidligere i uken.

– Vi skal blant annet ha historisk kjøkken der vi reiser tilbake i tiden, helt tilbake til 1800-tallet, forteller Robertsen.

Nøyaktig hva menyen besto av er ikke klart, men det vil bli kvalitetssikret.

– Vi er i dialog med en historiker for virkelig å få kvalitetssikret det, så det blir spennende, sier hun.

Ut på tur

I fjor besøkte 70.000 mennesker festivalen i Storgata, men nå skal festivalen også ut i nye lokasjoner.

– Vi er ikke opptatt av å få flere utstillere. Vi må kvalitetssikre de vi har til stede, så det er mer opplevelser vi nå utvider med. Folk er opptatt av nye smaker og mat, og det er det vi vil løfte fram.

Hvilke lokasjoner det er snakk om, er ennå for tidlig å si noe om.

– Men det kan være reisemål utenfor sentrum også, sier Robertsen.

Årets festival vil ha aktiviteter hele uka gjennom.

– Vi har lekt litt med ordspill, og vil også ha noe som heter «forsmak» til det som skjer før selve hovedfestivalen i Storgata, og noe som heter «ettersmak», til det som skjer etter bodene er stengt, sier Robertsen.

Nye smaker

Det er ikke bare konsepter og lokasjoner det utvides med. Det vil også bli helt nye smaker.

– Vi lanserer noe som heter eksperimentelt kjøkken. Da skal vi ta fram råvarer som ikke vanligvis brukes i matproduksjon, sier Robertsen.

Noen av Tromsøs flinke kokker vil blant annet reise ut på fiskebåt for å se nøyere på sjømat.

– De skal se hvilke råvarer man vanligvis ikke tar vare på, som kan brukes til å lage spennende retter med. Folk skal få oppleve nye smaker og vi vil også dra ut i den nordnorske naturen og henter urter i skogen, også med ting man vanligvis ikke bruker, så det er spennende og tror vi vil bli godt mottatt, sier Robertsen.