RÅDHUSET: Mandag ble det innkalt til pressekonferanse på Rådhuset der tema var nytt krisesenter.

– Det har vært snakket om i mange år. Bygget vi har i dag er ikke bygd som krisesenter og vi er ikke i stand til å møte de behovene vi er lovpålagt å ivareta. Det har lenge vært nødvendig å bygge noe nytt, så vi er glad det endelig kommer, sier daglig leder for krisesenteret, Hanne Stenvaag.

Tok ti år

Byråd for helse- og omsorg, Gunhild Johansen, kan fortelle at når det nye bygget står ferdig, vil det ha tatt ti år fra de første prosessene startet til realisering av prosjektet.

– Jeg husket det var snakk om å bygge nytt krisesenter da jeg ble varaordfører i 2007. Det nye senteret er nå vedtatt og vil legges ut på anbud. Så starter byggingen i høst og vil forhåpentlig være klart høsten 2017, sier Johansen.

Av sikkerhetsmessige hensyn, ønsker ikke damene å fortelle lokasjonen, men sier det vil bli sentrumsnært.

– Vi har ansvar for i alt ni kommuner, der Tromsø er den største, så plasseringen vil bli sentralt i Tromsø. Befolkningsgrunnlaget for krisesenteret er vel 100.000 personer, så med fire boenheter, har det vært for lite, sier rådgiver for helse- og omsorg, Edel Pedersen.

Ti boenheter

Det nye bygget vil ha ti boenheter. Åtte for kvinner og to for menn.

– I 2010 kom en ny lov som sier at alle kommuner må ha et krisesentertilbud. Den nye krisesenterloven er tydelig på krav om boenheter til folk med nedsatt funksjonsevne og også til menn. Selv om det er flest kvinner som bruker krisesenter, må det også være fysisk adskilte enheter for menn. Derfor kommer det to enheter til menn og åtte til kvinner, forteller Stenvaag.

Hun kan allerede i år illustrere behovet.

– Vi har måttet si nei til 12 personer i år, seks av dem var kvinner. To av dem hadde to barn. Det har også vært to menn, så det sier seg selv at ikke er en holdbar situasjon, sier Stenvaag.

Flere ansatte

Derfor er hun lettet og glad over vedtaket.

– Det har vært en ganske stor økning i dagbrukere også, og krisesenteret er jo også døgnåpent, sier Stenvaag.

I dag er de fire faste og 14 deltidsansatte.

– Jeg tror det behøves flere ansatte og et mål er å få flere faste ansatte etter hvert for å kunne drive senteret, sier Stenvaag.

Johansen er glad for at det endelig blir vedtatt.

– Jeg har hatt dårlig samvittighet for de forholdene de ansatte har jobbet under. Det er på høy tid, sier Johansen.

Byggingen vil skje i regi av Stiftelsen Kommunale Boliger.

– Vi skal sørge for at pengene blir satt av til dispensasjon og at de nødvendige tiltakene blir gjort. Vi vet omtrent hva det vil koste, men ønsker ikke gå ut med det. Nå skal det først ut på anbud, sier Johansen.