Det bekrefter 46-åringen overfor iTromsø på telefon fra Haiti mandag ettermiddag.

– Han vant egentlig valget 25. oktober i fjor høst, men på grunn av den lange prosessen knyttet til byråkratiet på Haiti, ble det ikke formelt annonsert før i dag. Nå er han offisielt ordfører for kommunen Saint louis du Sud som ligger sør på Haiti og har 80.000 innbyggere, utdyper kona Ingvill Konradsen Ceide fra familiens hjem på Finnsnes.

Pendler til Haiti

Den nyvalgte borgermesteren er født i Haiti, men bodde i Tromsø i åtte år før han og kona flyttet tilbake til Haiti i 2011.

– Jeg møtte ham i 1996 og vi flyttet først til Finnsnes i 2001 og deretter til Tromsø i 2002. Nå pendler jeg fra Haiti til Finnsnes, hvor våre tre sønner fremdeles bor, sier kona.

Hun forteller videre at ektemannen har en militær utdanning fra Ecuador og en mastergrad i fredsstudier fra UiT. De siste 16 årene har 46-åringen drevet hjelpeorganisasjonen «Prosjekt Haiti» sammen med kona. Målet har imidlertid alltid vært å ta steget inn i politikken i hjemlandet.

Store ambisjoner

– Han har i alle år tenkt at han vil inn i politikken i Haiti, og har hatt ambisjoner om å gjøre en forskjell for landet sitt. Gjennom «Prosjekt Haiti» har vi drevet med utdanningsprosjekter, bygd to barneskoler, etablert et kvinnenettverk og utveksling til Haiti gjennom fredskorpset, sier Ceide.

Hun forteller at Haiti i dag er et fattig land preget av korrupsjon og en politisk ledelse uten gode intensjoner.

– Edwin ønsker å gjøre noe med det og vil vise befolkningen at det kan gjøres med gode intensjoner. Han vil lære hva lokalbefolkningen har av utfordringer. Kommunen han har blitt ordfører for mangler det meste, fra både infrastruktur til helsevesen. Men den har samtidig masse potensial, spesielt med tanke på turisme fordi den ligger idyllisk med nydelige strender. Vi har en kjempespennende tid foran oss, forteller kona entusiastisk.

Målet er å bli president

Å bli borgermester er ifølge henne første skritt på veien i ektemannens politiske karriere.

– Han vil starte som ordfører og har som mål å gå hele veien til toppen. Nå skal han sitte som ordfører i en femårsperiode, deretter er målet å bli senator for sørregionen og til slutt president, forteller kona.

Starter arbeidet

Fredag reiser hun selv ned til Haiti for å feire med ektemannen og for å begynne arbeidet.

– Vi er så heldige å få en person fra Stanford University i USA til å hjelpe oss med å utvikle en strategi og en presentasjon av denne til potensielle samarbeidspartnere. Vi skal i tillegg lage undersøkelser vi skal bruke i befolkningen, sier kona.

45-åringen skal attpåtil ta imot norske ungdommer som skal delta på sommerleir på Haiti, og når sommerleiren er over kommer Luc Edwin Ceide hjem til Nord-Norge på ferie, forteller hun.