lokk: Plansjef Per Hareide og rådgiver Heidi Bjøru er spente før tirsdagens Nordbyen-presentasjon. Bjøru viser fram forslaget til 70 grader nord og Lala landskap med ny barneskole på Skriverplassen. Parken forlenges ned til sjøen, med lokk over rundkjøringa i Hansjordnesbukta. (Foto: Trond Tomassen)

lokk: Plansjef Per Hareide og rådgiver Heidi Bjøru er spente før tirsdagens Nordbyen-presentasjon. Bjøru viser fram forslaget til 70 grader nord og Lala landskap med ny barneskole på Skriverplassen. Parken forlenges ned til sjøen, med lokk over rundkjøringa i Hansjordnesbukta.Foto: Trond Tomassen

utfylling: Bebyggelse i sundet på nordsiden av Tromsøbrua. Illustrasjon: Worksonland arkitektur og landskap (Foto: Elisabeth Sjødahl)

utfylling: Bebyggelse i sundet på nordsiden av Tromsøbrua. Illustrasjon: Worksonland arkitektur og landskapFoto: Elisabeth Sjødahl

høyhus: Denne visjonen viser boliger på øyer i sundet og 20 etasjers blokk på Nansenplass. Illustrasjon: MDH Arkitekter + Transborder Studio + Steinsvik Arkitekter (Foto: DI)

høyhus: Denne visjonen viser boliger på øyer i sundet og 20 etasjers blokk på Nansenplass. Illustrasjon: MDH Arkitekter + Transborder Studio + Steinsvik ArkitekterFoto: DI

plattformer: Flytende plattformer etter samme prinsipper som oljeinstallasjoner, er en annen av visjonene. Illustrasjon: Ghilardi + Hellsten arkitekter

plattformer: Flytende plattformer etter samme prinsipper som oljeinstallasjoner, er en annen av visjonene. Illustrasjon: Ghilardi + Hellsten arkitekter

1 / 4

Foreslår 20 etasjers blokk og flytende boliger i nordbyen

En 20 etasjers høyblokk på Nansenplass, boliger på øyer og plattformer i Tromsøysundet, ny barneskole og museum, er blant arkitektvisjonene for nordbyen.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Rådhuset: Fire arkitektteam satt sammen av ulike norske arkitektkontorer har brukt to måneder og 1,4 millioner kroner på lage fremtidsvisjoner for nordbyen. Bakgrunnen er kommunens arbeid med områdeplanen for området fra Kystens Hus til Agnforsyninga, og øst for Skippergata.

Ikke konkurranse

– Vi er inne i en kreativ fase hvor vi trenger forslag fra andre slik at vi kan løfte diskusjonen til et visjonært nivå. Etter at de forslagene er levert skal en evalueringskomité går igjennom alle fire og gi sin anbefaling til kommunen. Dette er ikke en konkurranse om beste forslag, men for å vise utviklingsmuligheter for nordbyen, og plukke det beste fra alle fire, sier rådgiver Heidi Bjøru på Byutvikling.

LES OGSÅ: 10 år etter de begynte prosessen, kommer det endelig nytt krisesenter

Evalueringskomiteen består både av fagfolk fra kommunen og utenfra, representanter for grunneierne, næringsforeningen og veivesenet. I løpet av høsten vil planforslaget bli lagt ut til offentlig ettersyn med påfølgende debatt. Målet er ifølge Bjøru at planforslaget skal legge klare rammer for fremtida og forutsigbarhet for utviklere.

Ulike forslag

Kommunen har stilt de fire arkitektteamene fritt til å tenke rundt integrering av boliger i by og fremtidens næringsliv i en bydel med mye industri i dag hvor mange gründere holder til.

LES OGSÅ: Biskopen sier nei til boligbygging ved Bispegården

Et av forslagene er å bygge ny barneskole på Skriverplassen, forlenge parken til helt ned til sjøen med et lokk over rundkjøringa i Hansjordnesbukta. Flere av teamene viser hvor et fremtidig nytt Tromsø Museum kan ligge, drøfter flytende konstruksjoner fremfor utfylling i sjøen, hvordan kombinasjonen sykling, gåing, buss og bil kan løses.

– Det var stor investeringslyst i forbindelse med utviklingen av sørbyen, nå håper vi på tilsvarende engasjement for nordbyen. Nå skal hele Sentrumsplanen revideres, nordby-planen vil være en ledetrøye for hvordan vi skal planlegge hele sentrum, sier plansjef Par Hareide.

Fest i Nordbyen

Hele tirsdag ettermiddag og kveld er satt av til presentasjon av nordbyen på Ishavshotellet. Første økt vil det bli en grundig gjennomgang av de fire arkitektvisjonene, deretter blir det et åpent debattmøte hvor alle har muligheter til å si sin mening, stille spørsmål og kommentere de fire forslagene.

LES OGSÅ: Denne gårdeieren trekker seg ut av sentrum (for abonnenter)

I forbindelse med byutviklingsprosjektet for nordbyen inviterer kommunen til blant grilling, gateteater, konsert, kulturhistorisk vandring og kunstutstilling førstkommende lørdag. Her vil også de fire fremtidsforslagene for nordbyen bli stilt ut.

Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: