– Tromsø er litt i en særstilling, vi har de siste årene utdannet veldig mange låsesmeder her i byen. Disse tre er nummer 13, 14 og 15 av lærlinger som får svennebrev på kort tid, sier Erlend Hallstensen, låsesmedmester ved Certego i Tromsdalen.

Det er spesielt all den tid at det bare deles ut et 20-tall svennebrev på landsbasis per år.

Lærling i tre år

Hallstensen har vært sensor for Anna Bergheim – en av de tre ferske svennene. Hun sier at hun har havnet i låsbransjen av en tilfeldighet.

– Det var etter at jeg gikk ut første året på VK1, på teknikk og industriproduksjon at jeg prøvde å finne noe som passet meg. Jeg landet på låsesmedfaget, og har nå vært lærling i tre år, forteller hun.

Hun fikk formelt sett sitt svennebrev forrige fredag, men deltok i en liten feiring sammen med sine to ferskeste kollegaer – Pål Sørensen og Steve Simonsen. De fikk sine svennebrev godkjente en halvtime før iTromsø stakk innom.

Variert arbeid

– Jeg synes det er et spennende fag med store variasjoner – man får jobbe med alt fra elektronikk og alarmer til vanlige mekaniske lås, sier Sørensen.

Å kalle Steve Simonsen fersk i gamet er en overdrivelse. Han har allerede 11 år på baken innenfor låsbransjen, men det var først fredag han fikk sitt formelle svennebrev.

– Du kan vel si at jeg har fulgt i min fars fotspor, han har jobbet mange år i bransjen han òg, forteller han.

Med så pass lang erfaring er han kanskje rette mannen til å gi sine nybakte svennekolleger karriereråd.

«Peis på!»

– Jeg sier bare «peis på» til de unge. Det er en bransje å satse på, sier han.

Ifølge sensorene Yngve Sørensen og Robin Klo har de tre karrieremessig ingenting å frykte.

– Det er alltid behov for låsesmeder, det stilles mye krav til eksempelvis nybygg. Vi jobber med sikkerhet og med universell utforming – og da er lås en viktig del, sier Klo.

At såpass mange låsesmeder er virksomme i Tromsø har flere forklaringer, men den viktigste er kanskje at det pågår en omfattende byggevirksomhet.