KULLKRANSVINGEN: I Tromsø sliter man i dag med utrykningstiden til enkelte bydeler.

– Vi skal i henhold til forskriften ha en utrykningstid på ti minutter eller mindre til skoler, sykehjem, hoteller og andre bygg der det befinner seg mye folk. I enkelte bydeler er vi på grensen for dette, sier Solstad.

Han nevner Kvaløya som eksempel på dette – spesielt i rushtiden.

– En veldig stor utfordring for oss er fremkommelighet om morgenen og på ettermiddagen. Da kan det være så tett trafikk at vi ikke kommer oss fram med utrykningskjøretøyene, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

SKRIVEBORDSJOBBIING: Brann- og redningssjef Øystein Solstad skal bruke sommeren til å skrive nytt brannordningsdokument.

Flaskehalser

En annen stor utfordring er forbindelsene til Kvaløya og Tromsdalen.

– Tidligere i år var det totalstopp på brua samtidig som det var stopp i tunnelen til fastlandet. Da tok det flere timer før det var mulig å komme seg til Tromsdalen, sier Solstad.

I etterkant av den hendelsen har Brann og redning vært i krisemøter med blant annet politiet for å prøve å finne løsninger for en slik hendelse.

– Det er egentlig ikke noe vi kan forberede oss for. Ved planlagte stengninger kan vi ha team stående i Tromsdalen eller på Kvaløya, men ved uforutsette stopp kan vi ikke det, sier brannsjefen.

Kan bli «ministasjoner»

Dette kan bli enda viktigere om noen år, sier han videre.

– Om byen fortsetter å vokse, kan det gå mot at vi må ha mannskaper og utstyr stasjonert i Tromsdalen og på Kvaløya.

Han tror ikke at det vil være mulig å unngå en slik ordning dersom byen får 100.000 innbyggere – og trafikkveksten er like stor som i dag.

– Jeg skal legge fram forslag til en ny såkalt brannordning som politikerne i kommunestyret skal vedta. Det er politikerne som har ansvar for å vedta nivået på brann- og redningsberedskapen i kommunen, sier brannsjefen til iTromsø.

Enkelt fortalt er brannordningen hovedinstruksen for brann- og redningsarbeidet i kommunen.

Ordningen regulerer for eksempel:

– Organisering av brannvesenet og redningstjenesten.

– Utrykningstider til bydelene og bygdene i kommunen.

– Nivå på innkjøp og vedlikehold av utstyr, lokaler og annen drift.

(Saken fortsetter under bildet)

PLANLEGGING: Ikke siden 2008 er kommunens såkalte brannordning revidert. I sommer skal det skrives en ny, og til høsten skal denne vedtas.

Opp til politikerne

Den vedtatte brannordningen skal også dokumentere at kommunen oppfyller lover og forskriftene til Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB).

Ifølge brann- og redningssjefen vil det være opp til politikerne å vedta hvilket nivå Tromsø kommune skal legge seg på.

– Lover og forskrifter for brann- og redningstjeneste er å regne som et minimumsnivå. Så vil det være opp til politikerne å vurdere om man vil gå over det. Selv mener jeg at vi skal ha en så bra tjeneste som mulig, sier brannsjefen.

Utfordringer

I arbeidet med brannordningen har man gjort en såkalt ROS-analyse, en gjennomgang av de største utfordringene brann- og redningstjenesten har per i dag – og hva man tror vil skje i den nærmeste fremtiden.

– Jeg skal jobbe med denne saken nå i juli og finpusse dokumentet som jeg skal overlevere til politikerne. Saken skal behandles politisk i høst, og da vil det være opp til politikerne å ta stilling til hvilken brann- og redningsberedskap man ønsker i Tromsø, sier Solstad.