PRESTVANNET: Hege Gausdal Foshaug leder Dyrebeskyttelsen i Tromsøs kattegruppe. Den siste helga har det ikke blitt mye søvn eller hvile på henne.

– Vi har i løpet av helga fått ta imot hele 22 katter som vi har vært nødt til å finne fosterhjem til. Dessuten så må vi få dem helsesjekket, sier hun til iTromsø.

Helsesjekk og isolat

Kattene kommer fra nær og fjern, sier Foshaug.

LES OGSÅ: – Vi får telefoner fra folk som ser seg nødt til å avlive katten fordi huseier ikke tillater dyr

– De fleste kattene vi tok inn i helga er morløse kattunger fra Røst, Saltstraumen, Fauske og Rognan. Vi har tatt imot dem for å hjelpe søsteravdelinga i Bodø, som opplever verre pågang enn det vi gjør, og som ikke har like mye fosterhjem som vi har

De overgitte kattene tar mye tid og ressurser til Dyrebeskyttelsen. Når kattene kommer inn må de helsesjekkes og så settes i isolat mens man venter på prøvesvar.

– Vi er spesielt redde for å spre FIV, som er katteversjonen av HIV. Det har vi funnet hos mange katter som er kommet inn til oss, sier Foshaug.

I tillegg til veterinærkostnader tar omplasseringen av katter mye tid.

– Vi har hatt det helt vilt nå i helga. Vi fikk inn 15 katter lørdag så vi var nødt til å jobbe helt til klokken to lørdag natt før vi hadde funnet fått ut dem i fosterhjem, sier Foshaug.

Mange «feriedumpinger»

Kattene som er kommet inn til Dyrebeskyttelsen er enten levert direkte til dem, eller så er de levert inn til avliving – og der Dyrebeskyttelsen isteden har fått dem.

– De fleste sier at det er på grunn av flytting som de kvitter seg med kattene, og at de nye leievertene ikke godtar husdyr. Vi mistenker imidlertid at det dreier seg om mange såkalte feriedumpinger av katter, sier Foshaug.

Ifølge henne har ikke Dyrebeskyttelsen mulighet til å sjekke bakgrunnen til katteeierne

– Vi kan ikke gjøre det, men det er påfallende at alt dette skjer siste del av juni ...

Både unge og gamle dumper katta

Ifølge henne kommer kattene fra vidt forskjellige typer hjem. Både unge og gamle kommer til Dyrebeskyttelsen med katta med begrunnelse i alt fra plutselig allergi til vrange leieverter.

LES OGSÅ: Derfor har Hedda (17) startet en kampanje mot hundeeiere

– Vi merker at det blir et rush av katter når skolene slutter eller folk skal på ferie, sier Foshaug.

Mange bryr seg engang ikke om å kontakte Dyrebeskyttelsen på forhånd for å avtale overlevering av katt.

– Vi har faktisk fått katter i bur levert på døra hos oss. Heldigvis har ikke det skjedd i år, sier hun.