VG: Tirsdag fikk John Skogen en uhyggelig overraskelse på jobb. Da fant han en skremmende granat i avfallet på behandlingsanlegget han driver i Tromsø.

– Jeg er skremt over at folk kan være så lite omtenksomme at de kvitter seg med sprengstoff ved å lure det inn i en avfallscontainer, sier han.

Hver dag blir det kjørt inn store containere med elektronisk avfall til behandlingsanlegget Skogen jobber på. Den daglige lederen er sjokkert over tirsdagens funn.

Engstelig: Daglig leder John Skogen i HRS Elektroretur

– Hvor kommer den fra? Er den skarp? Hva om den går av? Konsekvensene tør jeg ikke engang å tenke på, sier han.

Skogen ringte først politiet. De kom samme dag og flyttet granaten. Dagen etterpå var Forsvaret til stede og tok granaten med seg.

Får daglige meldinger

Forsvaret sier at de foreløpig ikke vet hvor granaten kommer fra eller hvordan den har havnet i elektroavfallet. De forteller at det ikke er uvanlig at militært utstyr dukker opp der det ikke hører hjemme.

– Vi får daglige meldinger om ammunisjon, sprengstoff og håndgranater som blir funnet ute i sivilsamfunnet. Mange av våpnene kommer fra krigens dager. Det dukker også opp en del våpen i private hjem, sier pressevakt Brynjar Stordal i Forsvarets Operative Hovedkvarter.

Ifølge Forsvaret er granaten er en del av M6-serien.

– Granaten vil bli destruert dersom vi finner ut at den fortsatt har eksplosiver i seg, sier pressevakten.

Blir engstelig

John Skogen forteller at ukens funn gjør ham engstelig. Tidligere har han også funnet en ladd revolver i avfallet han har mottatt.

– Vi vet aldri hva som ligger i containerne og det verst tenkelig er jo en panserbrytende rakett. Det er helt forferdelig at folk ikke skjønner dette, og at de utsetter andre for så stor risiko, sier han. VG har ikke fått bekreftet av Forsvaret at granaten er panserbrytende.

Å legge eksplosiver i avfallet er det verste man kan gjøre, ifølge Skogen.

– Avfallet blir jo behandlet av mennesker. Havner en granat i en kvern eller et forbrenningsrom, så smeller det.

Han retter samtidig en pekefinger mot Forsvaret.

– De bør skjerpe rutinene sine. Jeg forstår ikke at et slikt våpen kan komme på avveie.

– God kontrol på større eksplosiver

Forsvaret, på sin side, mener at bomber og granater på avveie ikke er et stort problem hos dem.

– Vi har ikke et problem med det, slik jeg ser det. Vi har - og har hatt - god kontroll, spesielt på denne typen større eksplosiver. Jeg kan ikke huske at slike ting har vært på avveie tidligere. Her har vi gode rutiner, sier pressevakt Stordal.

Samtidig medgir han at det ikke er ønskelig at slike ting havner på et behandlingsanlegg.

– Vår klare oppfordring er å melde ifra til politiet når det blir gjort slike funn. Vi vil ikke at folk håndterer potensielt sprengstoff de verken har kjennskap eller kompetanse til å håndtere. Ikke legg det i bilen og kjør det til politiet. La sprengstoffet ligge i ro, så får ekspertene ta seg av det, sier han.

Han legger også til at granaten som dukket opp i Tromsø har skader som tilsier at den kan ha blitt avfyrt eller at den har ligget et sted lenge.