Forleden skrev vi om Tora Selander som med hennes innstilling til livet ble kåret til «den ideelle ishavskvinne.» Hva var det som gjorde enkelte individer bedre skikket til å takle måneder med isolasjon og tungt arbeid, enn andre?

La oss bruke «isbjørnkongen» Henry Rudi som eksempel. Han overvintret på Svalbard i 25 sesonger.

Ingen svisketeller

Allerede mens han jobbet som handelsbetjent innså han at han ikke ville bli en av disse «svisketellerne som skrever av gårde til diskenspringer-yrket», som han selv skriver.

– Så nakent og snaut og hardt et land, en blir glad i det, skriver han etter sin første overvintring som 19-åring.

Neste sesong kommer storebroren Olaf bort og blir aldri funnet igjen.

«På livet laust»

– Det var best for meg å hive meg ut i hardt arbeid, det visste jeg. Og derfor gikk det på livet laust nå utover. En var trøtt om kvelden, tankene svirret ikke rundt i hodet på en og ødela sinnet. Trøtthet er gammel, god medisin, skriver han om hvordan han håndterte dette tapet.

Selv om fysikken hadde mye å si, var innstillinga til livet langt viktigere, ifølge Rudi.

– Likevekta i sinnet er avgjørende. En må tåle ensomhet og sakn, en må koble av alle urolige tanker – jage dem bort i mørket.

Han var selv en mann med godt humør og ikke redd for å ta i et tak, uansett hva som måtte gjøres. Det være seg brødbaking, stoppe strømper, såle støvler eller lage krem av kondensert melk.

Kjerringsyk

– For meg sto det egentlig klart den gangen jeg kom fra Hopen, at fangstlivet var det egentlige livet. Hver dag var fylt av undring og spenning, hver dag var en ny dag. Sansene ble skjerpet; livet i frisk, kald luft vekket til live instinkter som en ikke visste slumret i en, for de er døyvet av bråk og larm og uvedkommende ting.

Rudi var også svært nøye på at det skulle være ordentlig og rent rundt ham, selv om luksusfaktoren i fangsthytta vel måtte sies å være totalt fraværende. Og nygifte fangstmenn var uvelkomne på denne evige ungkars ekspedisjoner. De ble bare «kjerringsyke», mente han.

Kilder: Asbjørn Jaklin: Jakten på det egentlige livet.

STAMGJEST: Henry Rudi var stamgjest på Ølhallen. Arkivfoto