Fem byråder – tre kvinner og to menn – kom slentrende inn i byrådssalen i første etasje i rådhuset. En av dem, SVs Gunhild Johansen, var litt forsinket og rakk ikke møtestarten der byrådsleder Kristin Røymo (Ap) hilste alle sammen velkommen.

De fire sakene ble unnagjort i en hattefokk; saksbehandling og debatt var unnagjort i forkant av møtet slik at det formelle besto kun i å klubbe vedtakene.

Les også: Her er dommen over byrådet (iTromsø Pluss)

Spennende med endring

En sak var unntatt offentlighet, så iTromsø var nødt til å gå ut på gangen i tre minutter før reporter og fotograf slapp inn igjen.

Etter møtet ruslet byrådene ut av byrådssalen – som nå formelt får tilbake sitt gamle navn – «formannskapssalen».

- Nå skal det bli spennende å gå over til en ny styringsmodell. Det vil forhåpentlig bli til det beste for Tromsø, sier Kristin Røymo, som nå er påtroppende ordfører.

Arbeiderpartiet gikk til valg på at de ønsket å videreføre parlamentarismen. Som kjent ble styringsmodellen kastet på skraphaugen etter innbitt motstand fra koalisjonspartnerne SV og Rødt.

Les også: Slik blir de nye komiteene i kommunestyret

Skryter av eget arbeid

På spørsmålet om hun helst hadde fortsatt som byrådsleder og ikke som ordfører, svarer Røymo at hun vil se fremover, ikke bakover.

– Det er ikke en problemstilling i det hele tatt. Men når det er sagt, var det mye bra vi rakk å gjøre som byråd, sier hun.

Ifølge henne endret det avtroppende byrådet måten parlamentarismen ble praktisert på – sammenlignet med måten de borgerlige skjøttet vervene.

– Vi åpnet opp kommunen slik at politikken ble synlig. Vi fikk også satt i gang en omstilling av kommunen som skal føre til lavere forbruk og en ny og mer effektiv modell, sier hun.

Les også: Byrådslederens politiske rådgiver nekter å bli medlem i Ap

Ville gjerne fortsatt

Et tredje punkt som hun gjerne trekker fram på skrytelisten er byutviklingspolitikk.

– Vi har tatt grep om byutviklingen igjen, og vi har ikke minst fått satt i gang tiltakene som beskrives i Transportnett Tromsø, sier Røymo.

Byråden med ansvar for nettopp byutvikling, Ragni Løkholm Ramberg (Ap), er langt mer tydelig i uttalelsene om parlamentarismen.

– Jeg mener at parlamentarismen er en god modell, og jeg synes vi har gjort mye bra med vår måte å drive byråd, sier Ramberg.

Les også: Avskaffet parlamentarismen

Politikk

Hun synes at byrådsmodellen har ført til at det er politikk som styrer den daglige driften av kommunen, og ikke beslutninger som er fattet av administrasjonen.

Samtidig er hun også spent på den nye styringsmodellen. Selv skal hun fortsette innenfor sitt saksfelt som leder for byutviklingskomiteen.

En som derimot er lettet nå, er Rødts finansbyråd Jens Ingvald Olsen.

– Det er en seier for demokratiet i dag når vi avskaffer parlamentarismen. Det er feil at så få skal ha så stor makt som byrådet har hatt. Kommunestyrepolitikerne har vært et B-lag og kun støttespillere til byrådet, sier han.

Han sier at avskaffelsen har vært alfa og omega for hans parti.

– Om vi ikke hadde fått fjernet parlamentarismen, hadde det vært å skusle vekk den store seieren vi vant i fjor høst, sier han.

1. juli transformeres den politiske styringsmodellen i Tromsø fra parlamentarisme til en utvidet formannskapsmodell der ordføreren er øverste politiske leder i kommunen.