Sommerpatruljen til LO meldte mandag at de var i gang med deres sommerturné. Rundt om i byen har de som oppdrag i å sjekke om alle ungdommene, som er ute i sommerjobb, har kontroll på alle kravene og rettighetene de har i arbeidslivet.

Ifølge Markus Andre Jensen, som har sommerjobb på fiskemottaket til Karls Fisk og Skalldyr, var ikke de som besøkte han veldig interessert i akkurat dette.

– Jeg ble ikke helt frelst akkurat. De går helt feil fram om de skal verve. Å friste med en stor fest i Oslo blir bare feil, sier Jensen, som heller ikke var imponert over hvordan de forklarte hvorfor han burde bli fagorganisert.

Trives i jobben

– Jeg syns de gjorde en dårlig jobb der også. De brukte veldig vanskelige ord og var mest interessert i å friste med den festen.

17-åringen forteller at han stortrives i jobben, og at han føler seg godt ivaretatt av arbeidsplassen. Hjemme hos foreldrene får han høre at han har god timelønn med tanke på at han er ufaglært.

– De brukte fem minutter på å informere om LO, og femten minutter på å friste med goder og en stor fest i Oslo som de skulle bruke en halv million på, sier sommervikaren, som fyller 18 til neste år.

Ikke velkomne

Daglig leder ved Karls Fisk og Skalldyr, Karl Alberth Hansen, forteller at sommerpatruljen også besøkte bedriften i fjor. Etter besøket denne uken mener han at de ikke trenger å vise seg lengre på fiskebruket.

– De er ikke velkommen her lengre. Jeg kom med arbeidsavtalen, men den var de ikke interessert i å se på. Jeg trodde det var det de var interessert i å se på. Får de ansatte riktig lønn, får de pauser, får de overtidsbetalt. Det virka ikke som de var interessert i noe av det de skal sjekke, sier Hansen.

Feil agenda

– Jeg kjenner jeg blir rimelig forbannet. De skal sjekke arbeidsforholdene, ikke verve medlemmer og tilby fest til en 17-åring. De har en helt annen agenda enn det de sier at de har, og alt blir feil brukt her.

Stein Arnold Kristiansen (31), som er faglig ungdomssekretær for LO, forteller at rekruttering ikke skal være hovedfokuset til Sommerpatruljen.

Kristiansen har vært i kontakt med de to som var på Karls Fisk og Skalldyr tirsdag, og forteller at han ser svært alvorlig på hendelsen, som er den første klagen Sommerpatruljen får i løpet av sitt femårige virke.

– De oppfattet samtalen som «ok» og at gutten ikke ga uttrykk for at samtalen var ubehagelig. De forteller at de gikk gjennom arbeidskontrakten og forteller at festen det er snakk om er den nasjonale ungdomskonferansen, hvor vi alltid finner andre aktiviteter til de som er under 18, forteller Kristiansen.

Han forteller at det er utrolig synd at Karl Alberth Hansen og Markus Jensen reagerer så kraftig på samtalen de hadde med Sommerpatruljen.

– Oppdraget vårt er å sjekke om alt er som det skal være. Vi skal heller ikke drive knallhard rekruttering, men vi skal gi dem tilbudet. Jeg kan skjønne at Hansen reagerer kraftig på at vi bruker arbeidstiden på rekruttering, og det er uheldig at man sitter igjen med den opplevelsen.

– Hansen forteller at dere ikke er velkomne lenger til hans bedrift. Hva tenker du om det?

– Ønsker man ikke besøk kan man si nei, men jeg syns det er synd at ikke Karl har vært i kontakt med meg først. Vi er avhengig av gode dialoger med bedrifter for å finne de gode løsningene. Sommerpatruljen er ikke profesjonelle arbeidere, men frivillige ungdommer, som alltid streber etter å bli oppfattet alvorlig. Om andre sitter med en lignende opplevelse håper jeg de tar kontakt. Vi er bare mennesker, og det er mulig at ting kan bli feil oppfattet, sier Kristiansen.