Det er flust av dem, gründere, kulturarbeidere, organisasjoner, festivaler og andre som har behov for lokaler i kortere eller lengre perioder.

Men som kanskje mangler økonomiske muskler til å betale husleie over år – slik profesjonelle gårdeiere gjerne ønsker.

Nå finnes det imidlertid et sted der de to interessene kan møtes.

– I Tromsø driver vi nå et pilotstudie der vi ser på hvordan vi kan bidra til aktivitet og liv i sentrum ved å ta i bruk ledige lokaler i alt fra én dag til et halvt år, forteller Kari Helen Skog.

Vil ha kontakt med gårdeiere

Hun er prosjektleder for piloten – som er døpt til «Levende Lokaler – og som drives i regi av Norsk Design og Arkitektursenter.

Kort fortalt går det hele ut på at ledige sentrumslokaler blir tatt i bruk i den perioden gårdeierne venter på langsiktige kontrakter med andre leietakere.

– Vi skal bidra til økt aktivitet i sentrum ved å skape liv i lokaler som ellers ville stått tomme, sier Skog.

Tidligere har man kartlagt behovet for midlertidige lokaler blant ulike aktører i byen – nå tar man neste steg i prosessen, sier hun.

– Vi har fått inn en rekke potensielle innholdsleverandører, og nå ønsker vi å komme i kontakt med gårdeiere som har ledige lokaler som de kan tenke seg å leie eller låne ut, sier Skog.

Laboratorium

Kommunens næringssjef Magne Amundsen sier at ordningen vil kunne være et viktig bidrag til å teste ut gründerprosjekter som ellers kanskje ikke ville sett dagens lys.

– Gårdeierne får oppmerksomhet når det er virksomhet i lokalene deres – og man får testet ideer og konsepter. Man bruker midlertidigheten som en egen ressurs, sier han.

Dette vil på sikt kunne skape nye bedrifter og virksomheter som kan bli «ordentlige» leietakere.

– Det blir som å regne som hjelp til å profesjonalisering, sier han.

Gårdeier Åse Krane i Triko AS eier gården der den gamle Vero Moda-butikken holdt til. Hun sier at etterspørselen er stor for lokalene, men at man ennå ikke har funnet en egnet leietaker.

Positive gårdeiere

I «Levende Lokaler» er definert fire typer aktiviteter som man vil hjelpe med å finne midlertidige lokaler. Det er entreprenører og gründere, frivillige organisasjoner, kulturnæringen og solidaritetsarbeidere. Samt en miks av alle fire.

– For oss ville det være veldig positivt å få tilgang til slike lokaler i sentrum der vi kunne teste ut nye måter å arrangere festivalen på, sier Katrine Blom i musikkfestivalen Rakettnatt.

Hun sier at en av grunnideene bak festivalen har vært å skape liv i sentrum – og at prosjektet derfor passer dem veldig godt.

Bernt Bjørn i teaterfestivalen Vårscenefest er også veldig positiv.