Alle planene for høsten lå klare, helt til Terje Roland (19) fikk et tilbud han ikke kunne takke nei til.

– Jeg kontaktet opplæringskontoret og sa at jeg var interessert i en lærlingplass, men så fant jeg ut at jeg skulle i militæret og hadde egentlig bestemt meg for det. Da jeg etter en stund fikk vite at de hadde funnet denne lærlingplassen, bestemte jeg med for at det var dette jeg ville gjøre, sier Roland.

Han har gått salg, service og sikkerhet på Tromsø maritime skole, og skal etter et toårig arbeidsforhold hos tingretten etter planen få et fagbrev i kontor og administrasjon.

Fra fengsel til skranken

Det var flere som søkte til læreplassen, og administrasjonssjef i tingretten, Ståle Åbotsvik, kan fortelle at de var strenge mot kandidatene i intervjurundene.

– Vi hadde veldig gode kandidater på blokka og ville være sikre på at den vi skulle ta inn, virkelig ønsket dette, så det brukte vi en del tid på, forteller Åbotsvik.

Det er ifølge administrasjonssjefen fem domstoler, samt domstolsadministrasjoner, som har lærlinger, og i Tromsø tror han ordningen er kommet for å bli.

– Vi ønsker å ta del i det samfunnsansvaret det er å ta inn lærlinger. Jeg har jobbet i bokbransjen i mange år og sett hvilken positivitet og hvor mye bra lærlinger kan bidra med, så jeg tror dette blir spennende, sier Åbotsvik.

– Det er ganske varierte arbeidsoppgaver det er snakk om, og vi har lagt en plan for opplæringen der vi skal gjennom hele tingretten. Det betyr at det vil ikke gå lang tid før Terje får være med på sin første rettssak. Han skal jo selvsagt ikke skrive dommen, men gjøre forarbeid, og han kommer til å få være med på alt fra saksbehandlinger og fengslinger til det å sitte i skranke og ta imot folk, fortsetter han.

Tror det er tull

Roland gleder seg til å starte i den nye jobben.

– På andre læreplasser er det alltid noen som kan si noe om hvordan det er der, men det er det ikke her, siden jeg er den første lærlingen de har hatt. For meg gjør det jobben enda mer spennende, forteller 19-åringen.

Han har bare fått positive tilbakemeldinger på at han har fått den læreplassen han har fått.

– Det er noen som tror det bare er tull og ikke tror på at det er sant, men de fleste synes det er veldig kult, sier Roland.