Sommeren er en vanskelig tid for jordmortjenesten, men i år er det muligens enda flere utfordringer med å kunne gi et tilstrekkelig godt tilbud til Tromsøs befolkning. En sykemelding blant jordmødrene kombinert med ferieavvikling og travle sommertider gjør at det er vanskelig for gravide å få time når de trenger det.

– Jeg var sist på time for en eller to uker siden og fikk beskjed om at det ikke var noe ledig i hele juli. Jeg tror jeg har vært hos jordmor to ganger i løpet av svangerskapet, noe som er altfor lite, sier Camilla Karlstrøm (33), som har termin 2. august.

På sine nettsider opplyser jordmortjenesten om at det er fullt fram til midten av august, og at det ikke vil være jordmor til stede på Sentrum helsestasjon verken i uke 27 eller i uke 28.

Les også: Tar jordmor-timene sine på Finnsnes (pluss-sak)

Sprengt kapasitet

Karlstrøm forteller at hun i tidligere svangerskap har hatt svangerskapsforgiftning, og at faren for at det kommer tilbake nå mot slutten, er der.

– Det er veldig sårbart når man nærmer seg termin, og så får man ikke den oppfølgingen man skal ha. Og jeg er ikke den eneste – det er veldig mange som står uten jordmor. Kapasiteten er helt sprengt, sier 33-åringen.

Hun forteller at det blir opp til henne selv å ordne med legetime, og at hun merker at den tette oppfølgingen hun skulle hatt mangler.

– Min fastlege er dessuten bortreist, så da må jeg til vikar, og det er jo vanligvis noen man ikke kjenner, noe som er uheldig. Legene har selvsagt også god kunnskap og er veldig dyktige, men det blir noe helt annet. Jordmødrene har jo dette som sin spesialitet, sier en fortvilet Karlstrøm.

Katharina Jensen Stene (22) er gravid for første gang og er 15 uker på vei. Hun har ikke fått time før siste dag i august, når hun er 24 uker på vei.

– Det er veldig vanskelig å få tak i noen der, og når ventetiden blir lang mellom hver time blir det lite kontakt med jordmor. Det skulle gjerne vært et bedre tilbud og flere jordmødre. Jeg er veldig heldig med min fastlege, men så er det ikke alt de kan svare på heller, sier Jensen Stene.

Les også: Jordmorforeningen mener det er nødvendig med flere årsverk (pluss-sak)

Beklager

Ifølge enhetsleder ved forebyggende helsetjenester, Britt Simonsen, kan fortelle at sykemeldingen ikke er ny, men at det er ferieavviklingen som gjør det vanskelig. På jordmortjenesten har de vært nødt til å avlyse timer fordi de ikke klarer å få inn vikarer.

– Vi prøver så godt vi kan å skaffe vikarer. Hovedarbeidsgiveren til jordmødrene er UNN, så det er kamp om de samme ressursene. Vi håper hun som er sykemeldt er tilbake etter sin ferie, i hvert fall delvis, og så har vi avtalt med ei som skal inn og ta en del av den sykmeldtes liste, men det må tilpasses hennes turnus på sykehuset. Fra høsten øker vi kapasiteten med 40 prosent, så da leier vi inn en jordmor som kommer til å jobbe to dager i uka, sier, Simonsen.

Hun beklager situasjonen.

Byråd for oppvekst, utdanning og idrett, Brage Sollund, kan fortelle at han håper situasjonen vil bedre seg mot høsten, med økt bemanning og organisatoriske grep som skal tas.

– Et sykefravær er uheldig og slår hardt i når det er få ansatte. Det har vært en innkjøring med jordmortjenesten, og man kan jo være ærlig å si at det har gått så som så. Nå har det gått ett år og vi gjør grep for å forbedre, det ene er å styrke bemanning og det andre er å organisere bedre. Det viktigste er at de gravide får den hjelpen de har krav på, så dette må vi få til, sier Sollund, som lover å gjøre sitt beste for å forbedre situasjonen.