TROMSDALEN: Endelig er arbeidet med steintrapper påbegynt i Tromsdalen. Løypa opp aksla (på nordsiden av Fjellheisen) kommer til å bli en turistattraksjon, mener byråd for byutvikling, Ragni Løkholm Ramberg.

– Dette er Tromsøs mest brukte natursti. Det betyr at vegetasjonen blir slitt og veldig mange stier. Det er også fare for erosjon. Nå kan vi bevare stien og ikke minst gjøre det mye finere, sier Ramberg, som for øvrig hadde sin siste dag som byråd torsdag.

Arbeidet med stien er nå godt i gang, men foreløpig henvises turgåere til å benytte seg av stien som går mot juvet og deretter mot Fjellheis-platået.

Slik ser trappa ut nå. Den er foreløpig stengt for publikum. Foto: Ronald Johansen

Vil bli mer benyttet

Ramberg tror også at lista for å bruke stien vil senkes når steinblokkene nå kommer på plass.

– Det ser naturlig og fint ut.

Og arbeidet blir ikke akkurat utført av amatører. Sherpaer fra Nepal er nemlig leid inn for å gjøre jobben best mulig.

– Det er kjempekult. Det er bra for nærings- og reiseliv. Et kjempegodt utvekslingsarbeid.

– Det er utrolig spennende å være her å jobbe. Vi kommer fra et ikke så ulikt klimatisk område, men dere har mye mer mygg enn vi har, sier Nima Nuru Sherpa, som kommer fra stedet Khunde, som ligger 3840 meter over havet.

– Vi er vant til å være i høyden. Et par hundre meter fra der jeg bor kan vi se rett bort på Mount Everest, sier Sherpa.

Bruker lokale steinblokker

Planen er at stien skal gå helt opp til fjellstua, som tilsvarer omtrent 700 meter. Og det er ikke akkurat italiensk marmor som legges langs stien. Her bruker sherpaene kortreist stein.

– Vi har brukt av ei lokal steinblokk som lå her oppe. De deler den i flere lag og fører dem ned til stien, sier Margrethe Rabås, som er prosjektansvarlig for akslastien. Hun forteller at stien nesten kan klassifiseres som et kunstverk.

– Dette blir å stå i generasjoner fremover. Vi satser på at stien er ferdig i løpet av 2017.