Onsdag ble det kjent at Toyota må tilbakekalle biler produsert mellom 2006 til 2015.

Bilene det gjelder er Toyota Prius Plug-in hybrid produsert mellom november 2009 til april 2012, samt Lexus CT200h fra august 2010 til april 2012.

Disse bilene tilbakekalles som følger av en mulig feil i airbagsystemet.

I tillegg tilbakekalles Toyota Prius fra 2006 til 2015, samt Auris compact hatchback, og Corolla med samme modellår, på grunn av en mulig feil i drivstoffsystemet. Prius produsert mellom oktober 2008 og april 2012 kan ha både drivstoff- og airbagfeil.

– Vil ta tid

Da iTromsø kontaktet Harila torsdag morgen, hadde de ikke fått oversikt over hvor mange biler de er nødt til å tilbakekalle.

– Vi vet ikke omfanget ennå. Det jobbes med en oversikt nå, men det kan ta litt tid å lage en liste over biler vi skal tilbakekalle. Hvis vi har solgt for eksempel 70 biler som skal tilbakekalles, så kan det hende at vi må tilbakekalle 50, eller 90, alt etter som om bilen har skiftet eier, om eier har flyttet og så videre, forteller Glenn Tore Harila, som er daglig leder på Harila.

Espen Olsen, informasjonssjef i Toyota Norge, tror ikke det er snakk om mange biler Harila må tilbakekalle.

– Akkurat nå er det umulig å si, men det kan ikke være mange bilene. Harila er ikke blant de største forhandlerne vi har i Norge heller.

Eierne blir kontaktet

At biler blir tilbakekalt, ser Olsen på som udramatisk.

– Det er uhyre sjeldent at det blir feil på biler. Dette er feiler som vi har oppdaget selv, og som ikke har vært innblandet i noen ulykke. Det hender alltid fra tid til annen at biler tilbakekalles. Det har skjedd mer og mer de siste årene, sier Olsen.

– Feilene er ikke mer alvorlig enn at det ikke er snakk om liv og helse, forteller Harila.

Han understreker at eierne av bilene vil få oppfølging.

– Vi kommer til å kontakte eierne, og tilby dem lånebil mens vi retter opp i feilen. De kommer så klart ikke til å måtte betale for kostnadene, sier Harila.

FEIL: Toyota Prius produsert mellom 2006 og 2015 er noen av bilene som må tilbakekalles. Foto: John Strandmo Foto: john strandmo