Grunnen er et høyt antall utskrivningsklare pasienter like før ferieavviklingen, og UNN har nesten huset fullt.

Tor Ingebrigtsen, direktør på UNN, har derfor kontaktet Fylkesmannen for å be om hjelp.

Fylkesmannen arrangerte et hastemøte onsdag med sykehusledelsen på UNN, samt representanter fra Tromsø-, Lenvik-, og Harstad kommune.

– Vi har sendt brev til alle kommunene i Troms for å si fra dersom de har noen rom ledige til utskrivningsklare pasienter. I tillegg må de oppgi en navngitt kontaktperson som vil være tilgjengelig under hele ferien, forteller Bård Pedersen, som er fylkesmann i Troms.

– Vil dette si at en pasient fra Tromsø kan bli nødt forlate sin egen kommune?

– I verste fall, ja, men det er mer sannsynlig at pasientene ikke kan få førstevalgene sine. En pasient med tilhørsted i byen kan måtte bli plassert på Brensholmen eller Hansnes for eksempel. Vi har innsett at dette er noe som vi må se videre på, men akkurat nå er vi ikke på det stadiet, sier Pedersen.

Mangler vikarer

Ferieavviklingen har også ført til mindre bemanning på UNN.

– Vikarmarkedet har tørket ut med tanke på svenske og danske vikarsykepleiere. Det kommer nok av den endrede valutakursen og at det ikke er lønnsomt for dem, sier fylkesmannen.

Dersom problemet øker vil sikkerheten til pasientene bli truet.

– Det kan bli svært alvorlig. Det kan gå ut over sikkerheten til pasientene som trenger behandling, forteller fylkesmannen.

– Hvis UNN ikke får sendt ut de utskrivningsklare pasientene, så blir det ikke senger til de som trenger behandling. I tillegg vil man ha mindre bemanning, og pasientene tenger også omsorg og pleie.

I verste fall kan ansatte måtte utsette ferien.

– Man kan bli nødt til å beordre ansatte til å utsette ferien, og få de til å gå fullt overtid.

– Vært en utfordring lenge

Pedersen mener dette er en konsekvens som har bygget seg opp over lengre tid.

– Dette har vært en utfordring lenge, og har bygd seg opp over flere år. Tromsø er for sent ute med å ordne sykehjemsplasser. Her kommer Tromsø kommune dårlig ut.

iTromsø har ikke lyktes i å få en kommentar fra UNN-direktør Tor Ingebrigtsen.