Helt fram til i november i fjor var det forbudt for Vinmonopolet å drive med aktiv kursing og kompetansespredning til butikkjedens kunder.

Etter en lovendring er det nå lov for det statlige alkoholmonopolet å tilby kurs, og butikksjef Stig Skogeng på polutsalget på Langnes er en av dem som nå skal i gang med kursvirksomhet.

Rødvin, øl og norditalienere

– Jeg skal holde tre kurs i Tromsø nå i høst. Våre kunder vil kunne delta på kurs der man lærer å smake på rødvin og øl, samt et kurs der man lærer om vinene fra italienske Piemonte, forteller Skogeng.

Det er i alt åtte byer som får teste ut det å holde kurs til kundene. Fra høsten av fram til jul vil man kjøre såkalte piloter – og etter testperioden vil man evaluere ordningen.

LES OGSÅ: Nå får butikken på Kilpis eget vinmonopol

I Tromsø er det som sagt Langnes som skal kurse sine kunder, men man er nødt til å samarbeide med et skjenkelokale for å oppfylle bestemmelsene.

Faglige kurs

– Vi kan ikke både ha salgsløyve og serveringsløyve for samme lokaler, så vi skal holde våre kurs på Ishavshotellet inne i byen, sier Skogeng.

På kursene vil det bli servert et utvalg drikke som er nøye valgt av varefaglig avdeling på Vinmonopolet for å oppfylle de pedagogiske kriteriene.

– Det vil være eksempelvis vintyper med mye frukt, men eikepreg og andre karakteristikker som vi ønsker å lære kundene å kjenne igjen, sier Skogeng.

«Ikke vorspiel»

Han sier videre at kursene ikke vil bli spesielt «fuktige».

- Vi serverer totalt fem enheter à seks centiliter på et totimerskurs – og vi oppfordrer til å spytte når man tester. Det vil med andre ord ikke være et vorspiel ...

Ifølge butikksjefen er det flere grunner til at Vinmonopolet starter med kursvirksomheten.

Etterspørsel

– Dels er det etterspørsel fra publikum som ligger bak, det er mange som ønsker å lære om drikke, dels er det et ønske fra vår side å kunne spre den store kompetansen som de ansatte har, sier Skogeng.

Det sistnevnte er en del av Vinmonopolets ambisjon om å gi service til kundene.

– Vi har som mål å være Norges ledende faghandel, så vi synes det er spennende å kunne bruke kunnskapene vi har til nytte for kundene, sier han.

For nybegynnere og eksperter

Kursene som vil bli gitt har forskjellig nivå, forteller Skogeng videre.

– Det vil være basale kurs der man lærer å smake på rødvin, hvitvin og øl, men det vil også være mer spesialiserte kurs på høyere nivå, sier Skogeng.

De sistnevnte er i utgangspunktet tenkt å gjennomføres i byer som har såkalte spesialpol – Oslo, Bergen og Stavanger. Der vil kundene kunne lære om eksempelvis Champagne og andre spesialiserte drikker.

Det kan imidlertid bli spesialkurs også andre steder. Etter prøveperioden i høst vil ordningen som sagt bli evaluert.

200 kurs i året

– Om det blir populært å gå på kurs, og om mange møter opp så vil det kunne bli flere kurs i de enkelte byene, men også kurs i andre byer enn de åtte første. I Sverige holder man 200 kurs i året i regi av Systembolaget, forteller Skogeng.

Fra 1. august vil det være mulig å kjøpe billetter til kursene som skal holdes i Tromsø – da vil Vinmonopolets nettside være oppdatert med nødvendig teknikk.

DRIKKE: Kursene som vil bli gitt av Polet skal gi kunnskap om varene som selges i butikkene. Foto: Petter Strøm Foto: PETTER STRØM