BREIVIKA: – Dette er et forslag jeg er stolt av, og sett fra mitt ståsted er det bare positivt. Det er også veldig gledelig at UiT er tidlig ute på dette feltet, sier rektor Anne Husebekk.

De fremste foreleserne på UiT skal gå opp tre lønnstrinn. I tillegg blir instituttet de foreleser på tildelt en engangssum på 30.000 kroner hvis man oppfyller kravene for å bli en «merittert underviser».

Fornøyde studenter

Å belønne gode forelesere har i flere år vært en kampsak for studentpolitikere ved mange av landets universiteter. Selv er studentenes tillitsvalgte i Tromsø svært fornøyd med ordningen.

– Jeg synes det er kjempebra. Det er et riktig skritt for å heve utdanningskvaliteten på universitetet. Mange studenter opplever at UiT ikke følger med på den digitale utviklingen. Nå håper vi at foreleserne ser det positive med å hjelpe hverandre med undervisning og ta i bruk digitale virkemidler, sier Marte Seland, som er leder av studentparlamentet.

Underholdning

Hun ønsker en omfattende digitalisering av undervisningen.

– Man kan få utdelt videosnutter eller oppgaver før forelesningene slik at man har mer tid til interaksjon i undervisningen og ikke bare tradisjonell tavleundervisning. Vi håper vi kan få en podkast og streaming av forelesninger slik at de som ikke kan komme på undervising på grunn av jobb eller barn også kan følge med.

– Man trenger forelesninger som ikke gjør at studentene blir lei. Studenter i dag har et behov for å bli underholdt til alle tider.

– Mener du at det er forelesernes oppgave å underholde studentene?

– Jeg vil ikke at det skal være lek, for studiene skal være hardt arbeid. Men hvis man har litt mer engasjerende undervisning, vil det kunne hjelpe til at folk gleder seg til å gå på forelesningene, sier Seland.