TROMSØ LUFTHAVN: De siste årene har det gått en charterrute fra München til Tromsø med ukentlige avganger i sommermånedene. Den har økt i popularitet den siste tiden, og det har gitt et skikkelig fiskeboom.

– Vi vet at fisketurisme er populært og ser det blant annet på at mange av anleggene melder om stor pågang med gjester som ønsker å fiske, sier Trond Øverås, administrerende direktør i Nordnorsk Reiseliv AS.

Han kan fortelle at det er stor interesse for å komme til Nord-Norge på fiskeferie.

– Det er attraktivt for turister fra store deler av Europa, blant annet for tyskere, tsjekkere og en del finner. Det å ha forenklet transport, slik som charterflyet fra München, bidrar helt klart til vekst i næringen, sier Øverås.

Rutinerte fiskere

På Tromsø lufthavn lander det onsdag ettermiddag et fly fra München. På det sitter mange tyskere med planer om å tilbringe ferien i Tromsø og omegn med fiskestangen i hånda. Blant dem er Bernhard Braun.

– Vi er en gjeng på åtte stykker som skal tilbringe en uke i Dåfjord og fiske der, sier Braun til iTromsø like etter at de har landet.

Av de åtte kompisene er det fem som er på sin første tur – for tre av dem er dette en tradisjon.

– Jeg har reist til Norge på fiskeferier siden 2007 og har siden den gang vært på veldig mange turer, sier Braun.

Han forteller at han drar et nytt sted hver gang, og har blant annet vært i Kristiansand, Bergen, Stavanger, og også Tromsø.

Fisk og alkohol

For Braun og kameratene er fisking en viktig hobby som betyr mye.

– Vi skal være her i syv dager, så vi drar hjem neste uke med charterflyet. Da flyr vi via Evenes, forteller Braun.

Ifølge han blir det trolig noen kilo fisk med på hjemturen.

– Det blir sikkert en 10–15 kilo med hjem. I tillegg spiser vi ganske mye fisk når vi først er her. Fisk og alkohol, det er det det går i, sier Braun og ler.

Han synes kvoten på 15 kilo er helt grei å forholde seg til.

– Vi er her for turen, fisken vi tar med hjem blir bare en bonus. Så får vi bare håpe på godt fiskevær.

Fullbooket

Daglig leder på Dåfjord Havfiske, Gunhild Robertsen, kan fortelle at de merker at fisketurismen har økt, blant annet som konsekvens av mange tyske turister.

– De fleste som kommer til oss er fra Tyskland, og av tyskere er det hovedvekt av dem som kommer med charterflyet fra München. Vi synes det er veldig greit at det er en ordning på det og at de kommer med det flyet, sier Robertsen.

I Dåfjord startet de opp for fem år siden, og siden da har tilbudet bare økt i popularitet.

– Det har fungert helt supert. I begynnelsen var det hovedsakelig gjester her i perioden fra mai til august, men i år startet vi opp med første pulje i februar, og nå er vi fullbooket fra april til oktober, forteller Robertsen.

Tyskerne som kommer med charterflyet blir vanligvis værende i en uke, mens de som kommer kjørende blir værende i rundt 10 dager.

– Vi har en gruppe fra Østerrike som har vært her fem år på rad, og så har vi noen som kommer for første gang, så det er både gjengangere og ferske gjester. Tidligere har det vært spørsmål om hvor mye fisk turistene kan ta med seg når de drar, men de fleste er egentlig klar over kvoten og kjenner godt til den.

Hun synes det er veldig positivt at fisketurismen er såpass i vekst.

– Vi synes det er veldig artig. Når de kommer hit er de så klare til å dra ut på havet at de er i leiligheten bare en kort stund før de rykker ut, sier Robertsen.