LUNHEIM: Noe av det som er morsomst når man skriver om mat er å drive research. Matprogrammer på TV, kokebøker, matblogger og artikler i matblader blir så å si en del av arbeidshverdagen. Og som matskribent får du gjerne noen favoritter som du kommer tilbake til.
Jamie Oliver er en av mine favoritter, og hans oppskrifter bruker jeg ofte og gjerne når jeg selv lager mat – fordi jeg vet at de funker.
Ukas matspalte er inspirert av en oppskrift som han står bak – en nydelig risotto der hovedsmakene kommer fra den salte italienske fleskepølsa salsiccia, søte grønne erter og den lune, franske geitosten chêvre.
Gatemat fra Østen
Retten passer utmerket nå om sommeren når du ikke har lyst til å stå i timevis ved komfyren.
Risotto à la Jamie
2 dl carnoli eller arborioris
1/2 gul løk
20 g smør
2 dl tørr hvitvin
1 liter kokende kraft
150 g frosne grønne erter
150 g chêvreost
50 g smør
1/2 dl revet parmesan
1/2 dl finhakket persille
Begynn med å smelte 20 gram smør i en vid panne. Når smøret er ferdig med å frese, legger du i finhakket løk og steker til løken er gjennomsiktig. Da legger du i riskornene og steker videre mens du rører godt rundt i et par minutter. Når alle riskornene er dekket med smør, heller du i hvitvinen og lar denne koke inn i risen mens du rører.
Nå bruker du en øse til å helle i kokende kylling- eller grønnsakskraft i risen. Mellom hver øse rører du godt i risen og heller ikke på neste øse før det meste av kraften har kokt inn. Gjenta helt til du kjenner at risen kun har en liten hard kjerne i midten. Da rører du inn de grønne ertene og geitosten i terninger på 1,5 x 1,5 centimeter.
Ta pannen av plata og strø over parmesan og resten av smøret. Sett på lokk og sett til side.
Like før servering tar du av lokket, rører rundt og strør over finhakket persille.
Grillet salsiccia
400 g (helst rå) salsicciapølse
Om du får tak i salsiccia i en hel ring, er det best, men også vanlige pølser funker. Det beste er også å få fatt i rå pølser, de smaker mye bedre.
Skjær små snitt i pølsene og grill dem på utegrill eller grillpanne. Snu ofte slik at de ikke brenner for mye og vær parat til å slukke eventuelle flammer fra dryppende fett.
Kylling med polenta
Øs en real klatt risotto på fire tallerkener, topp det hele med grillet salsiccia og eventuelt mer persille. En sitronbåt skader ikke.
I glassene passer det utmerket med en hvit «Greco di Tufo» eller en rød Primitivo fra Sør-Italia.
Buon appetito!