Lørdag står det 125 lys på Redningsselskapets kake, til tross for at den nasjonale feiringen var for om lag én måned siden.

– Opp gjennom årene så har 7. juni vært Redningskøytens dag. Ingen har en veldig god forklaring på det, men det kan ha en sammenheng med at 9. juli er midt i ferien, forteller Arild Braathen, som er regionleder i Nord-Norge.

– Perfekt

2016 har til nå gått som Redningselskapet vil det skal gå i Troms fylke.

– Det har ikke vært en eneste drukningsulykke i Troms i 2016. Ingen omkomne eller ulykker hvor det har vært fare for at liv skulle gå tapt. Det er det beste vi kunne ha håpet på, sier Braathen.

Gjennom hele fjoråret var det bare én drukningsulykke i Troms fylke. Dette var i april.

– Vi har ikke hatt noen drukningsulykker i fritidsbåter i Troms. Jeg tror forklaringen på det er at folk generelt har bedre holdninger til det å ferdes på sjøen. I tillegg har nok redningsvest-påbudet også vært en faktor. Man ser også på landsbasis at antall dødsulykker har gått ned, forteller regionlederen.

– Folk er flinkere på havet

For nordmenn er flinke til å bruke redningsvest når de skal på havet. Det samme kan dessverre ikke sies om turistene.

– Kystbefolkningen og Norges befolkning er generelt blitt flinkere til å bruke redningsvest, men turistfiskere i båt opptrer fortsatt ikke godt nok. Nesten hver eneste dag ser jeg tilfeller hvor det for eksempel står fem stykker i en båt samtidig. Det er jo lite lurt med tanke på at man kan havne i havet. Har man redningsvest, så øker det så klart sjansen for at man blir berget, men det er fortsatt såpass kaldt i havet langs kysten at det handler om å ta forholdsregler, sier Braathen og understreker og folk er generelt flinkere med sjøsikkerhet.