Bilferie gjennom Europa er kanskje ikke noe nytt, men fotoentusiasten Nils-Jarle Sætre var innom 15 land de 24 dagene han var på kontinentet, og gjennomførte turen i elbilen Tesla.

– Jeg tok 9.078 bilder og kjørte til sammen 12.570,5 kilometer. Kun fire ganger ladet jeg på steder der det ikke var superlader, sier Nils-Jarle Sætre til iTromsø.

30 timer research

2. juni la han av gårde fra Tromsø og én måned senere, 2. juli, var han tilbake i Nordens Paris.

– Turen varte totalt i 30 dager, med Tromsø-Nederland tre dager tur/retur hver vei som en ren transportetappe, så selve turen på kontinentet var på 24 dager, forteller Sætre, som til daglig jobber som mediesjef i Tromsø Idrettslag.

En slik tur krever god planlegging, spesielt siden han kjørte en elbil hele veien.

– Jeg gjorde vel en 20–30 timer research i forkant. Jeg bestemte meg tidlig for å unngå alle storbyene som Amsterdam, Paris og Roma. Dem kan jeg heller besøke på en langweekend. Jeg googlet mye etter «vakreste byer i Europa» og «skjulte skatter», så laget jeg meg et kart som var tilpasset ladenettverket til Tesla, som har et veldig godt utbygd nettverk gjennom hele Europa, sier han.

Endringer underveis

På turen var han innom Norge, Sverige, Danmark, Nederland, Belgia, Luxembourg, Tyskland, Frankrike, Sveits, Italia, Slovenia, Kroatia, Østerrike, Tsjekkia og Liechtenstein.

Selv om reisen var godt planlagt og han var avhengig av ladestasjoner, var det likevel rom for endringer.

– Jeg hadde lagt opp turen slik at jeg kunne bli lenger om jeg likte en plass, eller dra videre hvis jeg ikke var særlig imponert, sier Sætre og gir Liechtensteins hovedstad Vaduz et slikt varemerke.

– Der ble det en time lunsj og tre timer vandring, før jeg kjørte videre. Jeg la også om ruten siden det var meldt regn i fire dager i Sveits, og jeg kjørte rett ned til Gardasjøen og Venezia der det var sol, også fordi det var en by jeg alltid har hatt lyst til å besøke.

– Turistmagnet

Venezia mener imidlertid Sætre er en by som er ødelagt av turisme.

– Det er en fantastisk vakker by, men det var kø overalt i kanalene og et mareritt for den type turist jeg liker å være. Det forsøkte jeg å gjenspeile i bildene også, all turismen, i stedet for motivet med en vakker gondol i solnedgang med idyllisk bakgrunn.

Alt var dog ikke like ille. Sætre har nemlig flere gode ferietips på lur etter kjøreturen.

– Jeg var for eksempel eneste turist i en idyllisk liten landsby helt vest i Sveits som heter Saint Ursanne. Der var det helt folketomt, og jeg fikk gå helt alene, noe som var utrolig deilig. Jeg kan også anbefale å reise på et litt ugunstig tidspunkt, som i starten av juni. Da kan man få plassene litt mer for seg selv.

Flere anbefalinger

Både skuffelser og overraskelser kom det flere av.

– Lake Bled i Slovenia var en positiv overraskelse. Alle bilder derfra er av en liten øy med en kirke på, og jeg trodde at det ikke var noe mer. Men det var utrolig vakkert og fredfylt med flotte turområder, så dit skal jeg tilbake på «aktiv ferie».

Hallstatt i Østerrike var det motsatte.

– Dette er en by som er på alle topp 10-lister over landsbyer i Europa, men en gedigen skuffelse. Det var flott, men turistifisert og ekstremt dyrt.

Andre steder han vil anbefale er Giethoorn, Cochem, Cesky Krumlov, Annecy, Sirmione og Lauterbrunnen.

Kamera som partner

Selv om Sætre var lenge alene, ble det ikke ensomt.

– Jeg er veldig opptatt av fotografering og blogg, som er alfa og omega for meg, så sånn sett er det veldig greit å reise alene. Kameraet ble min bestevenn på turen, og jeg kan gjerne stå en time samme sted for å få det rette motivet. To plasser gikk jeg tilbake til tre–fire ganger i håp om at skyene skulle endre seg for å få blå himmel, men begge gangene mislyktes jeg, sier han og humrer.

Motivene var noe han jobbet mye med.

– Folk skaper mer levende bilder enn rene landskapsbilder. På avstand spurte jeg ikke, men ved nærbilder spurte jeg om lov til å fotografere, og alle sa ja. Så en gylden regel er å spørre, for da får du som regel lov.

Selv om kameraet var hans beste venn på turen, ble det også mange møter med hyggelige mennesker.

– Jeg kom i kontakt med mange flotte folk og ble invitert hjem til flere, så en annen oppfordring er å våge å være kontaktsøkende, spesielt med lokalbefolkningen. Da er det utrolig hva du kan oppleve. Min oppfordring er å reise litt utenfor allfarvei og tørre å tenke litt utenfor boksen. I fjor var jeg i Georgia i 10 dager uten en større plan. Det er ved reiser som dette at jeg føler at jeg virkelig lever, sier 45-åringen.

Mange av bildene og møtene har han formidlet og fortalt om i sin egen blogg «Min Reiseverden».

– Jeg skriver ikke bloggen for å få følgere eller tjene penger. Det har blitt mitt fotoalbum, men jeg håper at tekstene og bildene kan inspirere andre.

Droppet hovedveier

Sætre har nå bevist at det er fullt mulig å dra på elbilferie i Europa, og det ga definitivt mersmak.

– Det er mange plasser jeg gjerne skulle besøkt igjen, og jeg kunne tenkt meg Øst-Europa neste gang, men der er ikke ladenettverket godt bygd ut ennå.

Det var også en skuffelse å komme hjem igjen.

– Med tanke på veiene og servicetilbudet i Europa, er Norge langt på etterskudd, sier den Tromsø-bosatte sunnmøringen.

EUROPA: De 24 dagene i Europa ble kjørt denne ruten.
VAKKER: En vakker kvinne på et vakkert sted. Modellbilder blir tatt foran Basilica di Santa Maria della Salute i Venezia.
MÅTTE BARE: Nils-Jarle Sætre hoppet over sperringene da han fikk sjansen til å ta på puppene til Pamela Anderson fra Baywatch i belgiske Durbuy.
I EN SVING: Den lille landsbyen Esch-Sure-Suré i Luxembourg huser ikke mer enn om lag 300 innbyggere.
BÅTLYKKE: I Sirmione ved Gardasjøens bredde er det nesten obligatorisk med båttur. Landsbyen innenfor de gamle murene er full av kontraster.
FOR MYE FOLK: På Piazzo San Marco i Venezia sto folk som sild i tønne.
GONDOL: Det ble ingen gondoltur i Venezia på Nils-Jarle Sætre. Det fristet ikke, og dette bildet mener han forteller hvorfor. Hvor er kosen når man omtrent sitter oppå hverandre, spør han.
REKLAME: Rialto-broen er den mest berømte av de 400 broene i Venezia. En sponsor som har betalt 45 millioner kroner, tar seg av restaureringen og dermed har de fått lov til å henge opp reklame for Diesel.
HØYVANN: På kvelden steg vannstanden og Piazzo San Marco ble fylt av mye vann og noe gjorde at dette bildet av Basilica di San Marco ble mulig å ta.
GOD UTSIKT: Bildet er tatt fra kirketårnet i kroatiske Rovinj. En av flere landsbyer/småbyer Nils-Jarle besøkte hvor det ikke var lov å kjøre bil i gamlebyen.
FREDFULLT: Lake Bled er en vakker liten innsjø og er midtpunktet i et slovensk område som er et eldorado for de som liker naturen og være aktive. Skiskytterstedet Pokljuka liker bare 14 kilometer unna.
DRESS: I turområdet ved fjellet Glossglockner i Østerrike er det tydeligvis ikke lov å gå i dress og hatt. Turveien var lagt inn i flere tunneler langs fjellsiden og det var forbud mot å bruke de gamle stiene på utsiden.
LADING: Utrolig nok har man i Østerrike tilrettelagt for at man skal kunne lade elbilen i 2.369 meter over havet ved Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Fjellet Grossglockner på 3.798 m.o.h. ruver i bakgrunnen.
KLAR: Rett før starten på den beste kjøreturen Nils-Jarle Sætre har hatt, den 38 kilometer lange turen langs Grossglockner Hochalpenstrasse.
IDYLL: Kirken ruver i småbyen Cesky Krumlov i Tsjekkia.
FOTO: Mennesker og aktivitet skaper mer liv i bildet. Dette er tatt i Cesky Krumlov.
SLOTTET: Til høyre ligger slottet i Cesky Krumlov som ruver over byen. Elven Vltava renner gjennom den tsjekkiske byen og er et yndet stedet for diverse vannaktiviteter.
KUNSTIG: Innsjøen Grimselsee er kunstig og er av flere i de sveitiske alper som gir strøm til innbyggerne.
BROSTEIN: Den gamle veien ned St. Gottard-passet i Sveits er brosteinsbelagt. Dette passet kan også kjøres på en nyere vei eller man kan droppe passet og kjøre tunnel.
MENNESKER: Fremmede mennesker kan være gode å ha for å gjøre motivet mer levende og interessant. Her er to turgårere foran fjellene Eiger, Mönch og Jungfrau.
JAMES BOND: Schilthorn på 2.970 meter over havet er kjent fra James Bond-filmen "On Her Majesty’s Secret Service". Dette er også startstedet for verdens lengste utforrenn kalt Inferno. I bakgrunnen ligger fjellene Eiger, Mönch og Jungfrau. Denne dagen var skyene i det umulige laget og her ser du kun Mönch.
IDYLL: Det er ingen tvil om at Venezia er et svært vakkert sted.