En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Sparebanken Nord-Norge viser at landsdelens innbyggere i gjennomsnitt har planlagt å bruke 14.000 kroner på ferie.

Til sammenligning er landsgjennomsnittet på 15.500 kroner, mens innbyggerne på Vestlandet har planlagt å bruke over 18.000 kroner. Dette er tall banksjef Lars Nymo Trulsen er tilfreds med.

– Det er for så vidt positivt at mange har et lavt budsjett, for det viser at man er bevisste på forbruket, sier Trulsen til iTromsø.

Reiser mer lokalt

Han tror én av årsakene til det lave gjennomsnittet kan være at flere tromsøværinger velger å ta sommerferien i sitt nærområde.

– Det virker som om flere velger å ta en enklere ferie, enten i eget land eller i egen by. Det kan være veldig fornuftig, ettersom budsjettet langt ifra bestemmer hvilke opplevelser man kan ha, forteller banksjefen.

4 av 10 lokalt

Påstandene hans støttes også opp av ferske tall. En undersøkelse gjort av InFact på vegne av NRK viser nemlig at 4 av 10 nordlendinger tar ferien i egen landsdel. Lena Nøstdahl i Nordnorsk Reiseliv tror kroppsfokus kan være en del av årsaken.

– Vi har blitt flinkere til å oppdage det som venter rett utenfor vår egen stuedør. I tillegg har vi en global trend som også påvirker oss med fokus på en sunn og aktiv kropp, uttaler hun til NRK.

Dyrere utenlandsferie

En dyrere utenlandsferie kan også være en faktor som gjør at vi heller tar ferien hjemme. Fallet i den norske krona de siste årene har nemlig gjort det dyrere for nordmenn å feriere i utlandet.

– Krona har falt opp mot euroen, så det har generelt blitt dyrere å feriere i utlandet. Den er også omtrent likt med den svenske krona, så det er dermed blitt dyrere å feriere i nabolandet vårt også, opplyser Trulsen, som dog har et lyspunkt når det kommer til utenlandsk valuta.

– I etterkant av Brexit sank det britiske pundet kraftig, så de som ferierer i England får det billigere.

Å følge budsjettet

Banksjefen påpeker også at én ting er å lage budsjettet, men utfordringen kommer i å følge det.

– Mange er veldig flinke til å finne billigste reiserute, reisetidspunkt og sted å bo. Samtidig er det viktig at man også er bevisst på forbruket underveis på turen, slik at man ikke brenner seg på budsjettet underveis på turen. Mitt generelle inntrykk er at folk er flinke til å ta med seg den sunne hverdagsøkonomien på ferie, men det er ikke alle som er like bevisste på det, konstaterer Trulsen.

TROMSØFERIE: Lars Nymo Trulsen sier flere og flere tar ferie i eget land, noe som resulterer i at man bruker mindre penger. Selv har han tatt barna med på bilferie, og har ikke planlagt noen stor utenlandsferie i år. Foto: Ronald Johansen