ELVEGATA: Troms og Finnmark politidistrikt topper Unicefs statistikk over antall barneavhør i Norge. Øst-Finnmark ligger på topp med 11,2 avhør per 1.000 barn, tett etterfulgt av Troms med 9,4. Tallene i de aller fleste andre distriktene ligger under fem.

Når det er mistanke om overgrep eller vold, må barna fra resten av distriktet flys til Tromsø for avhør. Kun 15 prosent av sakene som involverer vold i nære relasjoner med fornærmede under 18 år leder imidlertid til tiltale.

Viktig diskusjon

Til Aftenposten sier politimester i Finnmark, Ellen Katrine Hætta, at man må tørre å spørre seg om politiet tar inn for mange barn til avhør, eller om det er barnevernet som tar for få. Et spørsmål også førstestatsadvokat Lars Fause ved Troms og Finnmark statsadvokatembeter stiller.

– Sporvalget mellom politi og barnevern er en diskusjon vi er nødt til å ta. Det er barneværet som har primæransvar. I tillegg kommer spørsmålet om hvilken terskel som skal foreligge for å anmelde saker til politiet; barnevernet har en lovpålagt undersøkelses- og vurderingsplikt før det leveres anmeldelse, sier han.

Tvangsinngripen

I fjor ble 120 barn fra Finnmark flydd til Tromsø for å avhøres.

– Å avhøre barn på barnehus innebærer også en tvangsinngripen overfor dem, sier Hætta til Aftenposten.

Som en følge av en hendelse ved en institusjon i Finnmark for kort tid siden, ba Fause politiet redegjøre for hvilke hjemler de brukte når de eksempelvis hentet et barn ut av barnehagen uten foreldrenes samtykke og tok det til Tromsø for avhør.

Kunne ikke svare

– Det kunne de ikke svare på. Da blir statsadvokaten veldig urolig. Politiet skal aldri operere uten klar lovhjemmel og en konkret begrunnelse. Det må være proporsjonalitet mellom inngrep og andre alternativer, og det må være politijuristen som tar den vurderingen. I flere tilfeller var det uklart om det var etterforsker eller jurist som tok beslutningen, sier han.

Statsadvokaten har derfor gitt politiet i Troms og Finnmark pålegg om at det er juristene som skal vurdere slik saker og gi en klar og tydelig begrunnelse dersom et tilrettelagt avhør av et barn skal gjennomføres.

Vil ha reaksjon

At 85 prosent av voldssakene henlegges, får Fause til å undre seg.

– Før såpass alvorlige inngrep som avhør gjennomføres, må vi ha begrunnelsen på plass. Og før politiet begynner å etterforske en sak, må de vurdere sannsynligheten for at den vil lede til tiltale. Ellers kan man la det være, sier han og fortsetter:

– Vi jobber aktivt for at sakene skal ha høy kvalitet, at saksbehandlingstiden skal være kort. Statsadvokaten har et klart ønske om å føre sakene for retten og få en adekvat reaksjon.

Ikke alle saker som involverer barneavhør, har imidlertid like høy henleggelsesprosent som voldssakene. Tall fra straffesakshåndteringen i Troms og Finnmark i 2015 viser at 87 prosent av alle saker som omhandler seksuell omgang med barn under 10 år oppklares, 94 prosent av alle saker som omhandler seksuell omgang med barn under 14 oppklares, og 100 prosent av saker som omhandler seksuell omgang med barn under 16 år og incest oppklares.

iTromsø har forsøkt å få en kommentar fra politimester Ole B. Sæverud i Troms politidistrikt, men han opplyser at han ikke er tilbake fra ferie før tidligst i neste uke.

Til Aftenposten sier han dog at han er sterkt uenig med Fause når han antyder at det gjennomføres for mange barneavhør.

– Det er store mørketall når det gjelder vold mot barn, barn har store problemer med å fortelle slikt, og forteller gjerne for lite i avhør. Derfor må vi etterforske slike saker grundig når vi først får vite om dem, sier han.

I 2009 tilrettela Barnehuset i Tromsø for 98 dommeravhør av barn og 17 medisinske undersøkelser. I fjor var tallet 472 avhør og 169 medisinske undersøkelser. En økning på 250 prosent over seks år.

INSTRUKS: Førstestatsadvokat Lars Fause har gitt politiet i Troms og Finnmark påbud om at politijurister skal gi grundige begrunnelser før barneavhør gjennomføres. Foto: Trond Tomassen Foto: Trond Tomassen
UENIG: Politimester Ole B. Sæverud er sterkt uenig med Fause når setter spørsmålstegn ved om politiet avhører for mange barn. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen